Posao traže klikom miša, biroi gube smisao

Objavljeno: 22. 10. 2016 u 09:11h

Potraga za radnim mjestom u većini slučajeva se preselila na internet, o čemu govori i sve veća posjećenost virtuelnih sajmova zapošljavanja, a osnovni razlozi za to su, kako kažu nezaposleni i stručnjaci, neefikasnost zavoda za zapošljavanje preko kojih je malo ko dobio zaposlenje.

Takođe, razlozi su i lak pristup ponudi poslova koji je moguć klikom miša u bilo koje doba dana ili noći, te mnogi drugi.

“Posjeta našem online sajmu iz godine u godinu bilježi rast, tako da je tokom 2015. bilo 256.000 posjeta, a za proteklih šest godina ta brojka se popela na 1.100.000. Za razliku od sajmova u fizičkom svijetu, na online sajmu posjetioci ponude za posao pregledaju iz svojih domova u bilo koje doba trajanja sajma. Pri tome poslodavci isto internet vide kao glavni kanal za dolazak do potencijalnih zaposlenih”, kazala je za “Nezavisne” Tatjana Vidaković, portparol internet sajta Infosotud, jednog od organizatora 7. online regionalnog sajma zapošljavanja, koji je u toku.

U prilog tome govori podatak da se i broj oglasa tokom online sajma iz godine u godinu uvećava.

“Smisao biroa za zapošljavanje se izgubio, biro više ne obavlja funkciju zbog kojeg je i osnovan. Danas malo ljudi preko biroa nađe posao, a poslodavci su izgubili vjeru da će preko njih naći radnika, a sam radnik ni ne očekuje uopšte da će mu biro naći posao, već je tu samo da bi ostvario socijalnu zaštitu”, kazao je Predrag Duduković, ekonomski analitičar iz Udruženja SWOT.

On kaže da su krivci za ovakvu situaciju i jedni i drugi – zavodi za zapošljavanje što ne rade svoj posao kako treba, a poslodavci jer će radnika prije primiti na preporuku nego tražiti zvaničnim kanalima.

Prema evidenciji biroa za zapošljavanje, broj registrovanih nezaposlenih u RS iznosi 135.690. Inače, najveći regionalni internet sajam u fokus je ove godine stavio kandidate bez radnog iskustva.

“Zbog toga će poslodavci i obrazovne institucije, osim oglasa za posao i obuke, ponuditi i veliki broj programa prakse svim zainteresovanim posetiocima”, kazala je Vidakovićeva.

Tokom sajma, koji traje do 26. oktobra, biće organizovano i veliko regionalno istraživanje trendova na tržištu rada s uporednom analizom stanja u sve tri zemlje.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/posao-traze-klikom-misa-biroi-gube-smisao/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot