Dodik i Čović izbacuju strance iz Ustavnog suda

Objavljeno: 22. 10. 2016 u 15:06h

SNSD i HDZ BiH predložiće novi zakon o Ustavnom sudu BiH, a na njegovoj izradi radiće eksperti dvije stranke, najavili su u petak njihovi lideri Milorad Dodik i Dragan Čović poslije sastanka u Banjaluci.

Poslanici iz RS u Parlamentu BiH su još početkom godine u proceduru uputili prijedlog zakona o Ustavnom sudu u kojem je bilo definisano da strane sudije treba da budu zamijenjene domaćim i da bude onemogućeno preglasavanje sudija iz bilo kojeg naroda, ali je on naišao na žestoku opstrukciju u bošnjačkom bloku. Predstavnici HDZ-a su i tada isticali da je došlo vrijeme da Ustavni sud potpuno pređe u domaće ruke i da nema potrebe da u njemu sjede stranci.

Dodik je kazao da će SNSD i HDZ BiH u narednim danima raditi na usaglašavanju teksta novog zakona i da će u taj proces biti uključene sve političke partije iz Srpske.

“To bi bio prvi zakon takve prirode u BiH u smislu da bude prijedlog dvije partije iz dva naroda” – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa tim prijedlogom ako ga odbije SDA, Dodik je ocijenio da ne mogu oni sve odbijati.

“Visoki predstavnik je prividno nestao, ali Ustavni sud BiH sa troje stranih sudija i dvojicom Bošnjaka kreira politički sistem u BiH. Nemamo zakon o Ustavnom sudu. On radi po pravilima koje sam donosi. Tome se mora stati u kraj” – rekao je Dodik.

Čović očekuje da će pravni eksperti HDZ-a i SNSD-a pronaći zajedničko zakonodavno rješenje koje će definisati pitanje Ustavnog suda BiH.

Na sastanku u Palati Republike bilo je riječi i o odnosima u vladajućoj koaliciji na nivou BiH, izbornim rezultatima i o odnosima u regionu. Dodik je ponovio da SNSD neće ulaziti u vlast na nivou BiH iako su aktuelni srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, nakon poraza na lokalnim izborima, apsolutno delegitimisani.

“Oni jesu legalni, ali nemaju legitimitet za bilo kakvo odlučivanje na nivou BiH. Oni to mogu da rade individualno i to i čine. Situacija u BiH je hirovita, mnogo je problema, ne postoji dijalog, pokušavaju se nametnuti stvari. Postoje spekulacije i kabinetsko odlučivanje srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama bez uvažavanja stvarnih interesa i mislim da je narod u Srpskoj to prepoznao i dao odgovor na sve to” – istakao je Dodik.

Čović je kazao da su dogovoreni dalji razgovori rukovodstva SNSD-a i HDZ-a koji bi trebalo da se nađu za istim stolom do kraja idućeg mjeseca. Izrazio je uvjerenje da će u idućih deset dana biti održani i sastanci između predsjednika političkih partija koje čine vlast na nivou BiH.

“Važna je bliža saradnja sa nosiocima vlasti u Srpskoj, jer bez toga nije moguće ostvariti napredak BiH na evropskom putu, niti realizovati mehanizam koordinacije. Funkcionisanje vlasti na nivou BiH se može ogledati u funkcionisanju Parlamenta BiH, gdje većina zavisi od tačke dnevnog reda” – istakao je Čović.

Govoreći o odnosima sa Srbijom i Hrvatskom Dodik je rekao da bi dominantan politički stav u obje države trebalo da bude da se poštuje Dejtonski sporazum i da strane u BiH treba da se dogovaraju, a da ove države poštuju takav dogovor. Istakao je da postoje i problemi sa HDZ-om, posebno zbog priznavanje rezultata popisa stanovništva u BiH od strane direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića, koji dolazi iz hrvatskog naroda. Dodik je rekao i da vlast u FBiH nije kompletna, jer nikada nije popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH te podsjetio da je SNSD zbog toga uložio apelaciju kojom traži da budu privremeno ukinuti svi organi i odluke u FBiH do odluke Ustavnog suda BiH.

Referendum i sankcije

Milorad Dodik je poručio da se Evropa ne može praviti na sankcijama, te naglasio da će RS izaći iz agende za evropski put BiH, ako međunarodna zajednica posegne za sankcijama u vezi sa održavanjem referenduma o Danu Republike.

Dodao je da ne očekuje ni rezoluciju Evropskog parlamenta o osudi referenduma, niti tešku ocjenu u izvještaju Evropske komisije. Dragan Čović je rekao da su građani RS i srpski narod kroz referendum o Danu RS poručili šta žele, ali i kroz lokalne izbore. Naglasio je da je njegov stav da sankcije nikada nisu ništa dobro donijele bilo kome u BiH.

Srebrenica i Stolac

Milorad Dodik je rekao da pokušaj da se od Srebrenice napravi slučaj govori o nezadovoljstvu Bošnjaka i da je to čista izborna priča.

“Potočari kao mjesto tragedije i stradanja biće poštovani. Ništa se u procedurama neće mijenjati i poštovaće se volja stradalnika i udruženja, a u političkom smislu Srebrenica će biti potpuno drugačija priča” – poručio je Dodik.

Dragan Čović je kazao da ni HDZ neće dozvoliti da bilo ko pravi slučaj od Stoca, naglasivši da pojedinci treba da odgovaraju zbog svega što se desilo u izbornom danu i što je dovelo do prekida izbora.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dodik-i-covic-izbacuju-strance-iz-ustavnog-suda/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot