Zdravstvo BiH napravilo prve korake ka legalizaciji marihuane

Objavljeno: 20. 10. 2016 u 10:17h

Protivnicima legalizacije medicinske marihuane, koji kao argument najčešće ističu potencijalni problem ovisnosti, Srkalović poručuje da kanabis ne može izazvati ovisnost, kao ni bilo kakve druge ozbiljnije nuspojave.

Tuzlak Almir Srkalović od rođenja boluje od rijetke bolesti krhkih kostiju (Osteogenesis imperfecta), koja u prosjeku pogađa jednog od 15.000 ljudi. Čak i najmanji, neoprezni pokret kod Almira može izazvati prelom kosti. Do sada je, kako kaže, kosti lomio stotinjak puta.

“Prvi prelom doživio sam kada sam se rađao, a onda su u prosjeku bila tri do četiri loma godišnje. Između 15. i 22. godine bolest je bila u fazi mirovanja, a potom su ponovo počeli lomovi”, priča Almir.

Teški simptomi

Ljekari u Bosni i Hercegovini liječili su ga konvencionalnim metodama i lijekovima koji su, kaže Almir, ponekad bili neučinkoviti, a ponekad su imali teške nuspojave. Početkom rata u BiH Almir je otišao u Njemačku i u tom periodu, pored hroničnih bolova na mjestima preloma koje je osjećao “na svaku promjenu vremena”, počeli su mu se pojavljivati nekontrolirani grčevi tijela.

“Te konvulzije javljale su se najviše dok spavam. Tada sam upoznao jednog doktora koji mi je dao recept za marihuanu i rekao mi da probam. Prvo veče kada sam je uzeo, mirno sam zaspao. Grčevi su prestali, apetit mi se popravio, bolovi su postali znatno blaži”, kaže Almir.

Sagovornik ne krije da je kanabis nastavio koristiti i nakon povratka u BiH poslije rata, iako se u našoj zemlji marihuana klasifikuje kao opojna droga čija je upotreba zabranjena.

“Nikad u životu nisam dobio nijednu krivičnu prijavu, nisam kriminalac i u svakom slučaju ne koristim marihuanu u svojoj kući. Ali ako mi neko negdje ponudi, rado ću prihvatiti”, iskren je Almir.

O svojim iskustvima razgovarao je, kaže, i sa ljudima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, koji boluju od iste bolesti, ali u još težem obliku.

“To su ljudi koji su po svim zdravstvenim parametrima do sada trebali biti nepokretni, u invalidskim kolicima, ali zahvaljujući kanabisu sasvim normalno mogu hodati. Oni svakodnevno koriste jači, koncentrisan THC koji se dobija iz ulja cannabisa. Nasreću, meni nije potrebna tolika količina, ali bez obzira na to, i na njihovim primjerima sam se uvjerio u efikasnost kanabisa”, priča Almir.

Kaže kako se nada da će uskoro moći legalno koristiti marihuanu u BiH, iako je svjestan da do toga još predstoji mukotrpan put i brojni problemi sa kojima će se morati nositi, prije svega, naši političari.

Farmaceutski derivati

“Vjerujem da će BiH morati da legalizuje medicinsku marihuanu najdalje za dvije do tri godine, prvenstveno pod pritiskom evropskih zvaničnika, ali pitanje je koliko će ta legalizacija biti adekvatna za pacijente. Pri tome mislim na farmaceutske firme koje pokušavaju da zadrže monopol praveći razne lijekove na bazi marihuane, premda brojna iskustva pacijenata govore da ti derivati u tabletama, sprejevima i slično nisu ni blizu efikasni kao kanabis u svom izvornom obliku. Recimo, prije godinu imali ste slučaj u Francuskoj gdje je eksperimentalni lijek na bazi marihuane izazvao teške posljedice kod pacijenata, uključujući komu. Lično, nikada ne bih neki takav pripravak unio u svoj organizam”, naglašava Srkalović.

Protivnicima legalizacije medicinske marihuane, koji kao argument najčešće ističu potencijalni problem ovisnosti, Srkalović poručuje da kanabis ne može izazvati ovisnost, kao ni bilo kakve druge ozbiljnije nuspojave.

Eksperti dali odobrenje

Ekspertna radna grupa koju je početkom 2016. formirao Savjet ministara BiH prije nekoliko dana dala je “zeleno svjetlo” za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u BiH. Inicijativa je potekla od Komore magistara farmacije Federacije BiH, pa iako su članovi ekspertne grupe podržali prijedlog, dobijanje saglasnosti nadležnih institucija i neophodne izmjene zakonskih procedura u ovoj oblasti tek predstoje.

Na potezu je sada Ministarstvo sigurnosti BiH, koje bi trebalo pokrenuti izmjene zakonske regulative o prometu narkoticima i korištenju opojnih droga. Nakon toga slijedi proces verifikacije raznih oblika kanabisa u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, kako bi lijek postao dostupan pacijentima u apotekama.

Dokazana učinkovitost kod epilepsije, karcinoma…

Kanabis se kao lijek koristi već stotinama godina, a njegova upotreba u medicinske svrhe odobrena je u brojnim zemljama. Naučno je dokazano da korištenje kanabisa olakšava bolove, posebno onkološkim pacijentima, a često ga koriste i oboljeli od multipla skleroze i epilepsije zbog dokazane učinkovitosti u ublažavanju grčeva. Objavljene su i brojne studije prema kojima kanabis pomaže i kod Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, glaukoma, PTSP-a, blokira širenje ćelija raka dojke, ubžava upalne procese u crijevima…

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zdravstvo-bih-napravilo-prve-korake-ka-legalizaciji-marihuane/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])