Italijanski novinar objavio novu reportažu o BiH (Video)

Objavljeno: 20. 10. 2016 u 12:38h

Luđi Pelaca italijanski novinar čija je reportaža o lakoj kupovini ilegalnog oružja u BiH izazvala brojne reakcije i pokretanje istrage po nalogu Tužilaštva BiH, ponovo je u centru pažnje.

U posljednjoj epizodi TV emisije “Hijene” italijanske televizije Italia1 Pelaca govori o ilegalnoj trgovini eksplozivom koji se dobije iz mina rasutih širom BiH, koje su zaostale nakon sukoba 90-tih.

U novoj emisiji on govori o ogromnom problemu s kojim se BiH susreće – minskim poljima i eksplozivu koji se prodaje na crnom tržištu.

Pelaca je uradio intrvju sa direktorom humanitarne deminerske organizacije ProVita iz Mostara Davorom Kolendom, koji mu je govorio o činjenici da na hiljade protivpješadijskih i protivtenkovskih mina i danas predstavlja opasnost.

Međutim najveći problem i je opasnost što je na raspolaganju onima koji bi njihov eksploziv mogli da zloupotrijebe, a kao dokaz da se to zaista i događa su pronađene prazne mine.

Novinar je u pratnji deminerskog tima i takozvanog informatora, čovjeka koji je otkrio mjesta na kojima su mine postavljene, u neimenovanom dijelu BiH svjedočio da se mine ponegdje mogu vidjeti u prirodi i golim okom. Fokus svoje emisije je ipak usmjerio na razdvajanje eksploziva od mine.

Na terenu su mu objasnili da hemijsku smjesu u mini čine tri vrste eksploziva i da su one različitog kapaciteta i namjene.

“Fenomen krađe eksploziva nije prisutan samo u BiH, ali je prvi slučaj gdje je dokazano da se krade radi izvođenja terorističkih napada. U BiH ima više od 3.500 ljudi sumnjivih na opasnost od terorizma, a za akt je dovoljan samo jedan blesav”, kaže Kolenda.

“Problem mina nije samo bh. problem. Eksploziv ukraden ovdje može završiti u Rimu, Parizu, Berlinu… bilo gdje”, poručio je direktor NVO ProVita.

Pravosudne institucije u BiH su istraživale prethodni snimak italijanskog novinara koji govori o ilagalnoj kupovini oružja u BiH i njegovom jednostavnom prebacivanju preko granice, zaključivši da se radilo o montiranom odnosno isceniranom slučaju, ali su privođenja i ispitivanja nastavljena.

https://youtu.be/EPn5Ffzjm18

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/italijanski-novinar-objavio-novu-reportazu-o-bih-video/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])