Crna Rijeka najcrnja tačka na putevima RS

Objavljeno: 16. 10. 2016 u 09:46h

Najsmrtonosniji i najopasniji put u Srpskoj je Karanovac – Crna Rijeka na izlazu iz Banjaluke prema Jajcu na kojem je u prvih devet mjeseci poginulo devet, a teško povrijeđeno šestoro ljudi.

Crna statistika Ministarstva unutrašnjih poslova RS pokazuje da je u RS od januara do septembra u saobraćaju poginulo 98 ljudi, što je manje za 17,7 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu. Teške povrede u istom periodu je zadobilo 528 lica, što je za sedam odsto manje nego lani. Iako statistika pokazuje blagi pozitivan trend, stanje na putevima i dalje je daleko od zadovoljavajućeg.

Osim puta Karanovac – Crna Rijeka, kobnih nesreća je bilo i na drugim putnim pravcima. Među njima su Klašnice – Prnjavor, gdje su poginule dvije, a sedam osoba je teško povrijeđeno, koliko je i na putu Gradiška – Nova Topola i Banjaluka (Rudarska) – Stari Majdan. I na putu Čelinac – Ukrina poginulo je dvoje, a teško je povrijeđeno šest lica, dok su na putu Podnovlje – Šešlije dva lica poginula, a četiri teško povrijeđena.

MUP RS apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju zakonske propise i na taj način zaštite svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju. Isti apel stiže i iz asocijacija koje se bave bezbjednošću saobraćaja. Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović smatra da bolji putevi i oštrije kazne za nesavjesne vozače mogu uticati na manji broj nesreća. Radović kaže da je predložio da u novom zakonu o bezbjednosti saobraćaja u BiH bude i odredba kojom će vozačima biti oduzimana vozila za određene prekršaje i ukoliko ih budu ponavljali.

“Samo oštrijim kaznama moći ćemo sa ulica skloniti bahate vozače “- istakao je Radović.

Ova kazna je u Sloveniji zaživjela još 2008. godine, a tamošnjim vozačima je samo u 2012. godini oduzeto više od 2.500 vozila.

“Prekršaji zbog kojih su njihovi državljani ostajali bez četvorotočkaša bili su, na primjer, ako u periodu od dvije godine naprave tri prekoračenja brzine u naseljenim mjestima ili ako voze pod uticajem alkohola” – objašnjava Radović, koji se nada da će neko od poslanika predložiti isto ili bar slično rješenje.

Radović kaže da, osim kazni, treba uraditi i detaljne analize kada je u pitanju saobraćajna signalizacija i stanje na putevima kako bi vozači bili bezbjedniji u saobraćaju. U “Putevima RS” kažu da već rade na tome i da kontinuirano prate stanje bezbjednosti saobraćaja na svim magistralnim i regionalnim putevima i da svake godine saniraju određen broj opasnih mjesta. Ističu da opasna mjesta koja ne uđu u jednogodišnji program rekonstrukcije moraju biti adekvatno obilježena.

“Kao primjer izdvajamo lokaciju Surjan, koja je identifikovana kao opasno mjesto na magistralnom putu M16. Ona je dodatno označena i obezbijeđena signalizacijom i opremom” – objašnjavaju u “Putevima RS”.

Kazne

Milija Radović kaže da je na kraju avgusta u BiH evidentirano 56 miliona KM duga na osnovu nenaplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje.

“Najčešći prekršaji bili su vožnja bez položenog vozačkog ispita ili vozačke dozvole i upravljanje neregistrovanim vozilima” – rekao je Radović.

Dionice sa najviše poginulih i povrijeđenih

Karanovac – Crna Rijeka

– 9 poginulih

– 6 teško povrijeđenih

Klašnice – Prnjavor

– 2 poginulih

– 7 teško povrijeđenih

Gradiška – Nova Topola

– 2 poginulih

– 7 teško povrijeđenih

Banjaluka (Rudarska) – Stari Majdan

– 2 poginulih

– 7 teško povrijeđenih

Čelinac – Ukrina

– 2 poginulih

– 6 teško povrijeđenih

Podnovlje – Šešlije

– 2 poginulih i

– 4 teško povrijeđenih

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/crna-rijeka-najcrnja-tacka-na-putevima-rs/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot