Novi udar na džep: Sve cijene skaču u nebesa!

Objavljeno: 15. 10. 2016 u 10:17h

Poskupljenje benzina i dizela neminovno će dovesti do povećanja cijena brojnih proizvoda i usluga, a najveći uticaj imaće svakako na cijene prevoza.

Naime, prethodnih dana benzin je u Srbiji poskupio za dva do četiri dinara, dok je dizel skuplji za tri do četiri dinara. Sva je prilika da povećanje cijena od oko šest odsto neće ostati na tom nivou, već se može očekivati još jedan talas poskupljenja, i to zbog rasta cijena nafte na svjetskim berzama.

Tako stručnjaci objašnjavaju da je trenutno poskupljenje sezonskog karaktera, dok nam ono zbog dešavanja na svjetskim berzama tek predstoji.

No, neće samo gorivo bitii skuplje, već i niz ostalih proizvoda i usluga, najavljuju ekonomisti.

“Svako povećanje cijena goriva, preko troškova prevoza, utiče i na rast drugih cijena, naročito proizvoda koji dugo putuju od mjesta proizvodnje do mjesta prodaje. Jednostavno, ti troškovi moraju da se preliju na finalnog kupca. Pitanje je pak hoće li pojedini proizvođači iskoristiti priliku da cijene svojih proizvoda podignu i više nego što bi trebalo ili će ostati u realnim okvirima”, napominje ekonomista Mlađen Kovačević.

Kako dodaje, poskupljenje ostalih proizvoda trebalo bi da bude manje od šest odsto, za koliko je poskupjelo gorivo.

“Sve zavisi od toga koliko troškovi transporta učestvuju u ukupnoj cijeni proizvoda, ali svakako bi trebalo biti manje od procenta povećanja cijene benzina”, dodaje Kovačević.

Nove cijene

Evrodizel 139 – 144

Benzin 95 oktana 135 – 139

Benzin 98 oktana 140 – 146

TNG 69 – 73

* dinara po litru

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/novi-udar-na-dzep-sve-cijene-skacu-u-nebesa/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot