Popisano skoro 200.000 lica koja nije trebalo popisati

Objavljeno: 11. 10. 2016 u 20:20h

Postpopisna anketa popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH iz 2013. godine pokazala je da je popisano 5,59 odsto lica koja nije trebalo popisati.

Pomoćnik direktora Agencije za statistiku BiH Edin Šabanović rekao je na današnjoj prezentaciji rezultata popisne ankete da se očekuje da će biti nešto manje od 200.000 lica koja nije trebalo da budu popisana.

Prema njegovim riječima, ta lica nije trebalo da budu popisana jer nisu rezidentna.

“Svi koji nisu rezidentni imaju ličnu kartu i nalaze se u CIPS-ovoj bazi podataka. Ovaj nadobuhvat od 5,59 odsto nije zanemariv. U veoma razvijenim zemljama, sa dobrom statistikom, obično je stopa nadobuhvata manja od jedan odsto”, objasnio je Šabanović.

On je dodao da će onih koje je trebalo popisati biti nešto više od 40.000.

Šabanović je naveo da je upoređivanje podataka iz ankete i iz popisa urađeno međunarodno priznatom metodom dualnog sistema i da većina indikatora ukazuje da ne postoje drastično velike greške.

Anketa je sprovedena od 2. do 10. novembra 2013. na uzorku od 240 ili jedan odsto popisnih krugova, u 107 opština u BiH, a prikupljeni su podaci o oko 12.000 domaćinstava, 12.00 stambenih jedinica i skoro 37.500 lica.

Šabanović je istakao da je cilj ankete da ispita uticaj nedostataka koji su se desili i da budu dobijene korisne informacije koje će biti korištene za planiranje narednih istraživanja.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić rekao je da je Misija Međunarodne posmatračke operacije /IOM/ proteklih 10 dana bila u posjeti BiH gdje je radila procjenu kvaliteta popisa.

Popis stanovništva u BiH sproveden je od 1. do 15. oktobra 2013. godine. Poslije toga uslijedio je niz odgađanja i sporenja u vezi sa objavljivanjem rezultata popisa. Nakon sjednice Centralnog popisnog biroa BiH 18. maja saopšteno je da je usvojena metodologija obrade podataka popisa.

Republika Srpska, odlukom Narodne skupštine, nije prihvatila usvojenu metodologiju za obradu podataka popisa zbog neslaganja o načinu tretiranja rezidentnih stanovnika.

Prema toj metodologiji popisa stanovništva, u BiH živi 3.531.159 stalnih stanovnika od kojih u Federacija BiH 2.219.220 ili 62,85 odsto, u Republici Srpskoj 1.228.423 ili 34,79 odsto, a u distriktu Brčko 83.516 ili 2,37 odsto.

U BiH, prema rezultatima tako objavljenog popisa, živi 50,11 odsto Bošnjaka, 30,78 odsto Srba, 15,43 odsto Hrvata.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/popisano-skoro-200-000-lica-koja-nije-trebalo-popisati/||claudebot