BiH bi mogla ostati bez vojske i policije

Objavljeno: 7. 10. 2016 u 12:50h

Ako se nešto ubrzo ne promijeni, BiH bi mogla ostati bez vojske i policije, istaknuto je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH.

Granični policajci nezadovoljni su niskim platama, malim koeficijentom 1,29, koji je nešto malo veći od koeficijenta vojnika, koji je samo 1,12, i lošim uslovima rada, zbog čega veliki broj njih napušta službu i odlazi u entitetske i kantonalne MUP-ove.

Osnovna plata policijskom službeniku u agencijama na državnom nivou je 613,60 KM. Članovi Komisije najavili su posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o situaciji u Graničnoj policiji BiH.

Šemsudin Mehmedović, član Komisije, kazao je da je sramotno da kantonalni policajac ima mnogo veću platu od policijskog službenika u agencijama na državnom nivou.

Istakao je potrebu izmjene i dopune zakona koji će omogućiti veći koeficijent policajcima u državnim policijskim agencijama.

Ovaj prijedlog biće već danas upućen u parlamentarnu proceduru kako bi se našao na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma BiH, koja je zakazana za 19. oktobar.

Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije, ističe da i nije toliko nezadovoljan situacijom u Graničnoj policiji BiH, ali da su plate policajcima sramno male i da polako dolazimo u situaciju da gubimo vojsku i policiju.

On je upozorio da sve veći broj graničnih policajaca napušta službu i prelazi u entitetske i kantonalne MUP-ove, a policajci hrvatske nacionalnosti često odlaze u inostranstvo sa porodicama, jer s ovako malim platama ne mogu preživjeti.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, kazao je “Nezavisnim” da granični policajci dijele sudbinu svih djelatnika policijskih struktura na državnom nivou.

“Nepravedno bi bilo izvlačiti iz konteksta samo granične policajce. Ali plaće jesu sramno niske, i to mnogo niže od nekih djelatnika entitetskih i županijskih mupova”, kazao je Galić.

Juro Bilić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudske vlasti i javnih ustanova BiH, kaže da su niske plaće policijskim službenicima u agencijama na državnom nivou dugogodišnji problem, te da se Sindikat već više puta obraćao Vijeću ministara BiH, ali i parlamentarcima.

“Neprimjereno je da kantonalni MUP-ovi i federalni MUP imaju daleko veću plaću od policijskih službenika na državnom nivou. Mislim da su nam plaće izjednačene sa MUP-om RS, ali isto tako mislim da bi one na državnom nivou trebalo da budu iste kao policajcima u kantonima i FBiH, ili čak i malo veće”, kaže Bilić.

Tvrdi da su policajcima u agencijama na državnom nivou već jednom smanjene plate za pet posto, te da je, prema informacijama kojima raspolažu, moguće da opet budu smanjene.

Radončić napustio sjednicu zbog hladnoće

Fahrudin Radončić, član Komisije za odbranu i bezbjednost, napustio je juče sjednicu zbog toga što je bilo hladno u sali Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj je bila zakazana sjednica. Radončić je samo izišao uz konstataciju: “Ako nema grijanja, nema ni kvoruma”. Iako je Komisija dobila drugu salu na korištenje, u kojoj je bilo toplo, Radončić se nije pojavio, a Zajednička komisija radila je na ivici kvoruma.

Usvojen Prijedlog zakona o obilježavanju oružja

Zajednička komisija usvojila je juče Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije s oznakom E. Ovim zakonom se propisuje obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u toku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom. Propisuje se i obaveza uvoznika da nakon završene carinske procedure obezbijedi stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih-bi-mogla-ostati-bez-vojske-i-policije/||claudebot