Strancima olakšice ako koriste i domaće

Objavljeno: 5. 10. 2016 u 16:27h

Grupa ponuđača iz zemalja obuhvaćenih sporazumom o regionalnoj zoni slobodne trgovine (CEFTA) u kojoj se nalazi bar jedna domaća firma imaće povlašćeni tretman ukoliko njihova ponuda sadrži minimalno 50 odsto robe porijeklom iz BiH, odnosno angažuje najmanje 50 odsto domaće radne snage.

Savjet ministara BiH donio je juče odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg radi dodatne zaštite privrede i povećanja konkurentnosti proizvođača. Te mjere moraju istovremeno obezbijediti poštivanje CEFTA sporazuma u pogledu jednakog tretmana ponuđača iz zemalja koje su ga potpisale.

“Novina je isključenje primjene preferencijalnog faktora u odnosu na zemlje potpisnice CEFTA samo u situaciji kada ponuđači iz CEFTA nude robu ili radnu snagu koju čine rezidenti zemalja potpisnica CEFTA”, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Domaća preduzeća koja konkurišu na tenderima javnih nabavki imaju povlašćen tretman do 2020. godine. Vrijednost njihovih ponuda je tokom 2015. i 2016. godine bila automatski umanjena za 15 odsto. Planirano je da tokom 2017. i 2018. njihove ponude budu umanjene za deset, a u 2019. godini za pet odsto.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da je privreda odavno zahtijevala da domaće firme imaju povlašćen tretman u sistemu javnih nabavki.

“Riječ je o pozitivnoj odluci koja ipak pomalo kasni jer su i ostale zemlje odranije zaštitile svoje firme na ovaj način. Ne znam da li su naši zahtjevi u potpunosti usvojeni, ali svaki preferencijalni tretman domaćih firmi je više nego dobrodošao”, kaže Trivić i dodaje da će ova odluka donijeti benefite svim firmama.

Član Udruženja ekonomista RS – SWOT Predrag Duduković smatra da ova odluka ima i loše strane jer će domaće firme dobiti jake konkurente iz zemalja CEFTA.

“Firme iz Srbije mogu na tenderu konkurisati sa nižim cijenama od domaćih pa će u narednom periodu naše firme ostajati bez nekih poslova koje bi, bez ovih izmjena, mogle dobiti”, kaže Duduković i dodaje da će najviše posljedica imati građevinske firme koje se bave niskogradnjom jer je riječ o velikim infrastrukturnim projektima za koje je potrebna moderna mehanizacija.

Inicijativa

Donošenje odluke koju je usvojio Savjet ministara BiH zajednički su inicirali Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

Saglasnost za njeno donošenje dao je i odbor Agencije za javne nabavke BiH.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/strancima-olaksice-ako-koriste-i-domace/||claudebot