Srebreničani o zategnutoj situaciji: Pustite nas da živimo u miru!

Objavljeno: 5. 10. 2016 u 20:06h

Mještani Srebrenice jedva čekaju kraj političkih prepucavanja koja poslije izbora potresaju ovaj grad, kako bi se okrenuli svakodnevnim problemima koja ih pritiskaju već dvije decenije.

Mir i tišinu u gotovo pustom gradu narušava dječija graja iz jedinog vrtića. U gradu u kojem je nestalo dvije milijarde maraka donacija, nedavno je zatvorena i jedina mesara. To dovoljno oslikava stanje u Srebrenici i zašto građani više žele da se priča o njihovim svakodnevim problemima, nego o tome ko će biti novi načelnik poslije izbora – srpski kandidat Mladen Grujičić, ili bošnjački Ćamil Duraković.

Zoran Veselinović,vozač u opštini, kaže da među običnim ljudima nikad nije bilo ni najmanjeg incidenta.

“Mi, obični ljudi, gledamo kako da preživimo, prehranimo i školujemo djecu, a svađu nam godinama donose sa strane”, priča on. Dodaje kako “niko ne priča o tome da u Srebrenici imamo fudbalski klub u kojem igra i druži se omladina i Srbi i Bošnjaci”.

“Dosta nam je više priča sa strane koje su usmjerene protiv običnog naroda”, kaže Veselinović.

Njegovo mišljenje dijele i Bošnjaci koji dodaju kako im nije svejedno kada se Srebrenica spominje u negativnom kontekstu.

Srebreničani se nadaju da neće doći do sukoba Srba i Bošnjaka, a za “Blic” ističu kako je posljednji spriječio sveštenik Aleksandar Mlađenović koji se postavio između suprotstavljenih frakcija, jedne koja je uzvikivala “Ovo je Srbija” i druge koja je pjevala “Ovo je Kosovo”.

“Ovome gradu se ne da normalno da živi. Novi načelnik je već trebalo da bude u kancelariji i rješava probleme građana. Sjećamo se mi i prošlih izbora i kako se prijavljivalo na stotine Srebreničana i niko to nakon tih izbora nije više spominjao. Srpski narod je pobijedio na demokratski način i pobjedniku treba čestitati”, smatra on.

Bivši načelnik Srebrenice Abdulrahman Malkić, kaže da smjena Ćamila Durakovića “nije smak svijeta”.

“Maloprije sam razgovarao sa građanima. Više se radi o psihološkom momentu i činjenici da poslije dužeg vremena imamo neizvjesnost u izbornim rezultatima i da možda načelnik neće biti Bošnjak. U demokratskim zajednicama izbori se upravo dešavaju da dolaze novi ljudi, da na neki način pokažu da se može bolje od prethodnih kandidata. Ovdje zbog novije istorije postoji zabrinutost, ali moramo živjeti i ići dalje”, kaže on.

Duraković: Tražiću drugi posao

Ćamil Duraković, aktuelni načelnik Srebrenice kaže da će ako izgubi na izborima tražiti drugi posao. Navodi da je svog protivkandidata Mladena Grujičića nazvao devijantnim jer mu zamjera što je odmah nakon prebrojanih glasova u Srebrenici, a ne čekajući glasove sa strane, proglasio pobjedu i stao na čelo kolone “sa zastavama Srbije i Šešeljevim pristalicama”.

“Zna se da se nakon izbora u Srebrenici prvo sačeka pet do šest dana i kada se sve sabere i CIK saopšti, onda ćemo imati tačne rezultate. Niko nije gledao da je u Srebrenici do sad zaposleno 430 ljudi, što nije malo za grad od 7.000 stanovnika”, kaže Duraković i dodaje da mu je prijećeno na Fejsbuku.

Grujičić: Prijete mi

Kandidatu za načelnika Srebrenice Mladenu Grujičiću upućene su prijeteće poruke, a on kaže da je prvu dobila njegova supruga na Fejsbuku, u kojoj ih upozoravaju da će biti praćeni, dok u drugoj poruci, upućenoj njemu, na vulgaran način se spominju on i njegova djeca. On je istakao da su mu pisali da će ga likvidirati.

“Sve sam prijavio policiji, jer je to pritisak na mene kako bi odustao od kandidature za načelnika”, rekao je Grujičić.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srebrenicani-o-zategnutoj-situaciji-pustite-nas-da-zivimo-u-miru/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])