Samo šest načelnica u BiH (Foto)

Objavljeno: 5. 10. 2016 u 13:47h

U načelničke fotelje u BiH, prema trenutnim rezultatima, poslije lokalnih izbora sješće samo šest žena, što je jedna više u odnosu na protekli period.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH od 418 kandidata za načelnika opština kandidovalo se 26 žena, a samo njih šest osvojilo je mandat, i to pet u RS i jedna u FBiH.

Prema ovom broju, žene zauzimaju tek pet odsto u odnosu na ukupan broj načelnika u BiH (110). Prema preliminarnim rezultatima, pobjeda ženskog kandidata za načelnika opštine Istočni Drvar vrlo je izvjesna i radi se o Milki Ivanković iz stranke Zavičajni socijaldemokrati, dok su pobjednice i Mileva Komlenović (SNSD) u Kalinoviku, Divna Aničić (SNSD) u Mrkonjić Gradu, Mila Petković (koalicije SNSD, DNS, SP i SNS) u Novom Goraždu, Snežana Ružičić (SNSD) u Jezeru i Amra Babić (nezavisni kandidat) u Visokom.

“Birači nemaju ništa protiv žena na kandidatskim listama, oni glasaju za one kandidate koje smatraju kvalitetnima bez obzira na to da li se radi o ženama ili muškarcima”, rekla je juče Komlenovićeva, te dodala da je u stvari pitanje koliko je kvalitetnih kandidatkinja uopšte na listama.

Komlenovićeva kaže da je jedan od uzroka i to što se žene većinom okreću porodici i nemaju vremena da se posvete angažmanu u politici. Divna Aničić, koja je takođe po treći put postala načelnica opštine Mrkonjić Grad, kaže da dio krivice svakako snose i stranke i njihovi lideri, jer zaista nije lako doći do toga da postanete kandidatkinja za načelnika.

“Ja sam prethodno u dva mandata bila predsjednik Skupštine opštine prije nego što sam postala načelnica i, po mom mišljenju, malo žena se uopšte usuđuje da se upusti u tu borbu, koja nije laka”, rekla je Aničićeva.

Mila Petković dobila je prvi mandat na čelu opštine Novo Goražde u ime koalicije SNSD, DNS, SP i SNS, a do sada nije bila angažovana u politici.

“Stranke samo ispunjavaju zakonsku obavezu od 40 odsto zastupljenosti žena, međutim malo je onih koji ozbiljno promovišu kandidatkinje. Krivicu dijele i stranke, ali i same žene, koje pokazuju nezainteresovanost za učešće, dijelom zbog prljave politike koja se vodi, a dijelom i zbog toga što se morate zaista dokazati da bi vas neko kandidovao”, istakla je ona.

Jezero je, takođe, dobilo prvi put ženu za načelnika opštine – Snežanu Ružičić, koja ističe da je najbitnija hrabrost kod žena koje žele da se angažuju.

“Listama ne nedostaje kvalitetnih žena, ali ovo je ipak muška borba”, kaže Ružičićeva, te dodaje da je najvažnije da žena ima podršku porodice.

Opština Visoko je po drugi put dobila načelnicu Amru Babić, koja ističe da onog ko zna da radi narod prepozna i uopšte nije bitno da li je žena ili muškarac.

“Prvenstveno bih čestitala koleginicama iz RS, mi smo u proteklom periodu imale izuzetno korektnu saradnju i nadam se da će tako biti i ubuduće. Voljela bih da kao i do sada budemo primjer drugim ženama i da ih ohrabrimo da aktivno učestvuju u politici”, rekla je Babićeva.

Milka Ivanković, koja je prema preliminarnim rezultatima osvojila 80 odsto glasova građana Istočnog Drvara, ostaće na poziciji načelnice, te kaže da će nastaviti da se bori i radi da bude primjer drugim koleginicama.

“Problem je i naš mentalitet, gdje se na ženu uvijek gledalo kao na stub porodice, a nikako kao na nekoga ko treba da odlučuje i radi za druge”, rekla je ona.

Gender centar RS smatra da je nedovoljna zastupljenost žena u političkom životu trend koji se nastavlja.

“Žene nemaju dovoljnu podršku i vidljivost u strankama, bez obzira na svoja znanja i profesionalne kompetencije. Ekonomska kriza dodatni je teret na žene i njihove mogućnosti da se društveno angažuju”, istakli su oni.

Dženana Alađuz, direktorica Udruženja “Infohouse”, kaže da su glavni krivci za tako nizak nivo učešća žena u politici i izvršnoj vlasti lideri političkih stranaka, ali da odgovornosti ima i na ženskoj strani.

“Lideri ne ističu žene, niti ih promovišu među svojim biračkim tijelom, međutim ništa manje nisu krive ni žene koje čine većinu članstva u strankama, ali i većinu biračkog tijela u BiH”, kaže Alađuzova.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/samo-sest-nacelnica-u-bih-foto/||claudebot