Ustavni sud BiH doliva ulje na vatru

Objavljeno: 1. 10. 2016 u 13:05h

Ustavni sud BiH utvrdio je u petak da Narodna skupština RS nije izvršila odluku tog suda donesenu 26. novembra 2015. godine kojom je osporen ustavni osnov za obilježavanje Dana Republike 9. januara, a to rješenje dostaviće Tužilaštvu BiH.

Iz Ustavnog suda je saopšteno da će dan nakon objavljivanja rješenja u “Službenom listu BiH” odredba Zakona o praznicima RS kojom je propisano da je 9. januar Dan Republike prestati da važi.

“Ustavni sud je konstatovao da je rok za izvršenje odluke Narodnoj skupštini RS istekao 25. juna ove godine i da ona nije preduzela konkretne mjere s ciljem izvršenja. Aktivnosti Narodne skupštine nisu rezultirale mjerama koje bi u konačnici dovele do toga da se član Zakona o praznicima usaglasi sa Ustavom BiH kako je naloženo u odluci Ustavnog suda” – istakli su u Ustavnom sudu.

Podsjetili su da je Narodna skupština RS 17. juna podnijela zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda i da je sud zaključio da u njemu nije prezentovala nikakve nove činjenice koje bi mogle uticati na drugačiju odluku, zbog čega je zahtjev i odbijen.

Ustavni sud BiH je odluku o neustavnosti Dana Republike donio na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija. Zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje te odluke odbijen je preglasavanjem srpskih sudija. Ustavni sud je potom na zahtjev Izetbegovića donio i odluku o privremenom stavljanju van snage odluke Narodne skupštine o održavanju referenduma o Danu Republike koji je bio odgovor RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je za “Glas Srpske” da je i posljednja odluka Ustavnog suda BiH isforsirana politička odluka koja nema nikakvu vezu sa Ustavom BiH.

“Jasno je da je riječ o još jednoj političkoj odluci na štetu Srpske. Ona je već odavno donesena i dirigovana iz kuhinje SDA i njenog kadra u Ustavnom sudu. Srpska će i dalje slaviti 9. januar jer je taj datum istorijska činjenica, a istorijske činjenice se ne mogu mijenjati” – rekao je Dodik.

Savjetnik predsjednika Narodne skupštine i profesor ustavnog prava  Mile Dmičić kaže da će se organi  Narodne skupštine o najnovijoj odluci Ustavnog suda izjasniti kada je dobiju u pisanoj formi.

“Kao pravni stručnjak, mogu reći da smo uradili šta smo mogli i da je 9. januar Dan Republike, dan njenog rođenja, da je to istorijska činjenica i da se protiv toga ne može” – rekao je Dmičić.

Narodna skupština RS je u četvrtak saopštila da nije mogla djelovati u pravcu izmjene Zakona o praznicima RS sve dok se Ustavni sud BiH nije izjasnio o njenom zahtjevu za preispitivanje odluke iz novembra.

“Narodna skupština je u postupku primjene odluke Ustavnog suda preduzela niz radnji i postupaka koji su uslijedili poslije prvostepene odluke, od upućivanja zahtjeva za njeno preispitivanje do sprovođenja referenduma i onoga što će uslijediti nakon zvaničnih rezultata referenduma, a to je upućivanje u skupštinsku proceduru izmjena i dopuna Zakona o praznicima RS” – kažu u Narodnoj skupštini.

Kolegijum Narodne skupštine je 21. septembra zadužio Vladu RS da pripremi i u skupštinsku proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o praznicima RS, a prijedlog bi mogao da bude razmatran već na sjednici 11. oktobra.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić naglasio je da odluka Ustavnog suda doprinosi daljem dizanju tenzija i uvođenju BiH u nestabilnost.

“Očekujemo da Narodna skupština raspravlja o izmjenama Zakona o praznicima kada dobije prijedlog Vlade, što je u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Moraćemo i da odlučimo da sve bude u skladu sa sprovedenim referendumom jer ne postoji sila koja je iznad volje naroda” – kaže Stevandić.

Tužilaštvo BiH formiralo je prije više od 20 dana predmet u vezi sa neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH, iako taj sud do petka nije ni bio utvrdio da li je njihova odluka sprovedena ili ne. Da je formiralo predmet, Tužilaštvo je saopštilo dan nakon referenduma i uputilo poziv za saslušanje predsjedniku RS Miloradu Dodiku u svojstvu za sada jedinog osumnjičenog. Pravnici su upozorili da Tužilaštvo nije moglo da reaguje dok Ustavni sud ne dostavi rješenje o neizvršenju njihove odluke.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković rekao je u četvrtak da je Tužilaštvo uputilo poziv za saslušanje Dodika na osnovu krivične prijave koju je podnio predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović. Bajrović je 16. avgusta podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu protiv Dodika i članova Komisije za sprovođenje referenduma. Advokat Milan Romanić kaže da se prvi put u praksi dešava da Tužilaštvo tako brzo reaguje na takvu vrstu prijave.

“Moje kolege i ja u praksi imamo potpuno drugačije iskustvo. Kada podnesemo krivičnu prijavu za ratne zločine počinjene nad Srbima, uz dokaze, svjedoke i imena, Tužilaštvo BiH godinama ništa ne preduzima. Radi se, dakle, o duplim standardima” – kaže Romanić.

Saslušanje

Pravni tim Milorada Dodika zatražio je od Tužilaštva BiH da on iz bezbjednosnih razloga bude saslušan u nekoj od pravosudnih institucija u RS.

Zahtjev je poslat u četvrtak i trebalo je da u Tužilaštvo stigne u petak. U Tužilaštvu nisu željeli da daju nikakav komentar u vezi sa saslušanjem Dodika koje je zakazano za 3. oktobar. Dodik je ranije izjavio da će se odazvati pozivu Tužilaštva, ali da zbog bezbjednosnog rizika neće ići u Sarajevo već da će izjavu dati na bilo kojoj lokaciji koju izabere Tužilaštvo BiH.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ustavni-sud-bih-doliva-ulje-na-vatru/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot