Za tjeranje oblaka duguju 220.000 KM

Objavljeno: 30. 9. 2016 u 15:12h

Dug lokalnih zajednica RS za protivgradnu zaštitu dostigao je 220.000 maraka, a rekorderi među dužnicima su Bijeljina, Srbac i Lopare.

U stopu ih prati Doboj, a među najvećim dužnicima je i opština Ugljevik i ukoliko ova dugovanja ne budu uskoro izmerena, protiv njih će biti podnesene tužbe.

V.d. direktora “Protivgradne preventive RS” Joviša Kovačević kazao je da su od početka sezone imali problema sa Srpcem i Loparama, gdje su odugovlačili sa potpisivanjem ugovora za usluge zaštite od grada.

“Srbac, Lopare, Doboj i Ugljevik nisu izmirili nijednu ugovorenu ratu za ovogodišnju sezonu”, rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je “Protivgradna preventiva RS” neprofitabilno preduzeće.

“Obaveza preduzeća je da izmiri strijelce angažovane na terenu lokalnih uprava, ali po ispunjenju ugovorenih uplata od gradova i opština. Prinuđeni smo da sa krajem sezone 2016. godine podnesemo tužbe za potraživanja iz 2015. godine, a potom i ove godine, da bismo prevashodno izmirili obaveze prema strijelcima”, rekao je Kovačević.

Načelnik Srpca Drago Ćirić poručio je da će se potruditi da danas isplate zaostali dug od 2.800 KM, kao i da postepeno izmire preostala dugovanja.

“Ove godine je naš žiro-račun više puta bio blokiran i to je uticalo da dugovanja prema “Protivgradnoj preventivi RS” ne izmirimo na vrijeme”, rekao je Ćirić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković je istakao da s obzirom na česte i nepredvidive klimatske promjene, voća i povrća skoro da ne bi ni bilo bez protivgradne zaštite.

“Proizvođači bi bez protivgradne zaštine pretrpjeli daleko veću štetu. Zbog toga smatramo da bi lokalne zajednice trebalo što prije da izmire dugovanja, da bi nadležno preduzeće nabavilo dodatne rakete za narednu sezonu”, rekao je Marinković.

Rakete

“Protivgradna preventiva RS” u ovu sezonu je ušla sa 1.742 protivgradne rakete, dok je u julu, novcem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, nabavljeno još 610 raketa, što je dovoljno za sezonu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/za-tjeranje-oblaka-duguju-220-000-km/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot