Uhapšena osumnjičena za ritualno ubistvo dječaka

Objavljeno: 30. 9. 2016 u 12:21h

Bivši pripadnik Armije RBiH Elfeta Veseli (56), koja je osumnjičena da je 1992. godine u okolini Zvornika ubila dvanaestogodišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića, uhapšena je u kantonu Nojšatel u Švajcarskoj.

Ona je tokom rata u BiH bila pripadnik jedinice ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, a uhapšena je na zahtjev Tužilaštva BiH 24 godine nakon zločina.

“Veselijeva je pod istragom i osumnjičena je da je zajedno sa drugim osobama u ljeto 1992. godine u blizini mjesta Kamenica kod Zvornika, na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Švajcarci su obavijestili Tužilaštvo BiH da se uhapšena usprotivila dobrovoljnom izručenju u BiH po skraćenoj proceduri, pa će biti sprovedene predviđene aktivnosti za njeno izručenje i deportaciju u BiH.

“Tužilaštvo je sprovelo opsežnu istragu tokom koje je prikupilo dokaze kojima sumnjiči uhapšenu. Došli smo do saznanja da se ona duže vremena nalazi na području Švajcarske. Pokrenute su aktivnosti za njeno lociranje, hapšenje i izručenje pravosuđu BiH. Izražavamo veliku zahvalnost vlastima Švajcarske na razumijevanju i pomoći u ovom predmetu”, piše u saopštenju.

Portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić kaže da je to ministarstvo uputilo molbu za izručenje Veselijeve.

“Obaviješteni smo da je u toku razmatranje naše molbe za izručenje. Na pravosudnim organima Švajcarske je da li će, i u kojem roku, ekstradicija biti sprovedena”, rekla je Bakićeva.

Tužilaštvo je izručenje Veselijeve tražilo prije godinu u okviru predmeta protiv Orića, kojem je u Sudu BiH u toku suđenje za ratne zločine nad Srbima. Planirano je i da ona bude svjedok protiv Orića. Orić i njegov tjelohranitelj i saborac Sabahudin Muhić optuženi su za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac kod Srebrenice i Bratunca.

Tužilaštvo BiH je ranije imalo informaciju da Veselijeva živi u Švajcarskoj kod svog brata Muhameda Veselija, ali nije uhapšena.

“Nepoznato je zašto optužnica protiv Veselijeve nije ranije podignuta, jer odavno postoje i svjedoci i dokazi da je ona dječaka svirepo mučila u ritualnom činu uz albansku igru “šota” i na kraju ga ubila. Iskasapljeno tijelo pronađeno je u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika”, kaže sagovornik “Glasa Srpske” iz Tužilaštva BiH.

Slobodanov otac Ilija ispričao je ranije da su on, njegova supruga i djeca Slobodan i Slađana živjeli u Donjoj Kamenici. Kad je zapucalo, oni su 26. juna 1992. godine pobjegli u Drinjaču, a kad su tamo stigli, Slobodan se sjetio da nije odvezao psa i, bez obzira na protivljenje roditelja, vratio se u selo.

“Slobodana su pronašli godinu kasnije u Novom Selu kod kamenoloma. Patolog Zoran Stanković mi je rekao da misli da mi je sin oko mjesec i po bio u životu, a da su ga poslije zvjerski ubili”, rekao je Ilija Stojanović.

Dječaku je stomak bio rasječen u obliku pravoslavnog krsta, a srce izvađeno. Prsti na nogama i desno uvo bili su mu odsječeni, a po glavi su bile brojne posjekotine od noža.

“Patolog je pronašao i ranu od metka na njegovoj glavi. Kazao nam je da je pucano iz neposredne blizine i da je metak prošao kroz lijevu čeonu kost i izašao kroz desnu. Još u ratu čuo sam da je ubistvo izvedeno u užasnom ritualu, uz taktove albanske pjesme “šota”, ispričao je dječakov otac.

Nekoliko svjedoka reklo je da je to napravila Veselijeva, koja je na taj način vjerovatno htjela da se dokaže pred svojom “muslimanskom braćom”, jer je ranije bila udata za Srbina.

Stanković

Beogradski patolog Zoran Stanković, koji je radio obdukciju tijela Slobodana Stojanovića, kaže da je spreman da se pojavi u bilo kojem sudu da bi obrazložio svoj obdukcioni nalaz i mišljenje. Podsjetio je da su posmrtni ostaci dječaka pronađeni u masovnoj grobnici.

“Već tada se znalo da je počinilac Elfeta Veseli. O tom slučaju sve je poznato i opisano i u nekim knjigama. Neko treba da odgovori na pitanje zašto ona nije do sada uhapšena”, rekao je Stanković.

Izručenja iz SAD

  • Edin Sakoč, zločini na području Čapljine
  • Almaz Nezirović, zločini u Derventi i Brodu
  • Edin Džeko, zločin u Trusini kod Konjica

Izručenje iz Srbije

  • Saša Đurguz, zločin na području Bihaća

Izručenja iz Hrvatske

  • Mirsad Vatrač, zločini na području Kotor Varoša
  • Franc Kos, zločini u Srebrenici

Izručenje iz Holandije

  • Damir Lipovac, zločini u Derventi

Izručenje iz Španije

  • Veselin Vlahović Batko, zločini na području Sarajeva

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/uhapsena-osumnjicena-za-ritualno-ubistvo-djecaka/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])