Glasanje će nadgledati oko 60 hiljada ljudi

Objavljeno: 30. 9. 2016 u 12:04h

Za predstojeće lokalne izbore u BiH postoji ogromno interesovanje, budući da će glasanje, u nedelju 2. oktobra, posmatrati oko 60.000 osoba.

U Centralnoj izbornoj komsiji BiH navode da su do sad akreditovali oko 6.766 posmatrača. Kažu da su akreditovali 6.388 posmatrača ispred udruženja građana iz BiH, 269 međunarodnih organizacija, dok ih je 109 akreditovano od prijavljenih političkih subjekata.

Portparol CIK BiH Maksida Pirić ističe da oni akredituju posmatrače političkih subjekata za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje glasova i rada CIK, dok opštinske komisije stranačke posmatrače, prenosi “Euro Blic”.

“Očekujemo da bude oko 50.000 osoba akreditovano, što znači da će glasanje kontrolisati preko 60.000 ljudi”, kaže Pirićeva.

Dodaje da se i broj međunarodnih posmatrača može promijeni, jer rok za njihove prijave ističe u nedjelju na dan izbora. Istovremeno, navodi da su dobili od Koalicije „Pod lupom“, koji prate izbore, određene nepravilnosti koje su uočili na terenu tokom predizborne kampanje.

“Nismo pokrenuli ni jedan postupak, jer svaka prijava o nepravilnosti mora da sadrži normu Izbornog zakona koji je prekršen, ime počinioce i dokaze. Ukoliko neko uoči da je počinjeno neko krivično djelo to treba da se prijavi Tužilaštvu BiH”, objašnjava Pirićeva.

Iz Koalicije „Pod lupom“ saopštili su da se kupovina glasova na terenu manifestuje kroz podjelu različitih poklona biračima kao što su baklave, čokolade, brašno i šećer, na čijoj ambalaži je istaknuto ime i prezime kandidata.

“Posebno zabrinjava veliki broj oglasa u kojima birači nude svoj glas na prodaju što pokazuje da je praksa kupovine glasova nažalost široko rasprostranjena u BiH”, navode u Koaliciji.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/glasanje-ce-nadgledati-oko-60-hiljada-ljudi/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot