Tužioci napamet otvorili proces o referendumu u RS

Objavljeno: 29. 9. 2016 u 12:14h

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u vezi sa neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH koja se tiče referenduma sprovedenog u RS o Danu Republike, iako taj sud još nije utvrdio da li je njihova odluka sprovedena ili ne.

Time su, ističu pravnici, na najgrublji način prekršili proceduru i u svoje ruke preuzeli ulogu sudija Ustavnog suda.

Referendum o Danu Republike, na kome su se građani gotovo stoodstotnom većinom izjasnili da žele da RS i dalje obilježava Dan Republike 9. januara, održan je u nedjelju.  Samo dan kasnije Tužilaštvo BiH je saopštilo da je još prije dvadesetak dana formiran predmet zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH, iako se ta institucija nije izjašnjavala o tome da li je njena odluka sprovedena ili ne. Na dan referenduma poslat je poziv za saslušanje predsjedniku RS Miloradu Dodiku u svojstvu osumnjičenog. Referendum je bio reakcija na odluku Ustavnog suda BiH iz novembra prošle godine da je dio Zakona o praznicima RS, koji se odnosi na obilježavanje 9. januara kao Dana Republike, neustavan. Ustavni sud je nedavno donio i privremenu mjeru o stavljanju van snage odluke o održavanju referenduma.

Stručnjaci ističu da je Tužilaštvo BiH moglo da formira predmet i uputi pozive za saslušanje samo uz rješenje Ustavnog suda BiH da njihova odluka nije sprovedena. Rješenja, međutim, nema jer Ustavni sud još nije razmatrao to pitanje. Rasprava o tome da li je odluka izvršena ili nije biće pokrenuta na sjednici Ustavnog suda BiH koja počinje danas, a završava sutra.

“Nismo dostavili rješenje o neizvršenju sudske odluke jer o tome sud tek treba da raspravlja. Ako bude zaključeno da odluka nije izvršena, tek onda će sud rješenje dostaviti Tužilaštvu”, kazao je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije imao odgovor na pitanje na osnovu čega su formirali predmet ako nisu dobili rješenje Ustavnog suda o neizvršenju njegove odluke,

“Nemamo komentara”, rekao je Grubešić.

On je prije samo deset dana rekao da Ustavni sud nakon neizvršenja odluke donosi rješenje kojim konstatuje da odluka nije izvršena, te označava osobe ili organe koji tu odluku ne izvršavaju.

“Tek kada takav akt bude dostavljen, Tužilaštvo BiH ima zakonski osnov za dalje postupanje u skladu sa zakonom”, rekao je tada Grubešić.

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić upozorava da formiranje predmeta može započeti aktom Ustavnog suda da odluka nije izvršena.

“Prvo moramo imati sve potrebne akte, a onda Tužilaštvo BiH treba da procijeni da li ima osnova za pokretanje postupka”, rekao je Dmičić i dodao da treba imati u vidu da je RS u fazi sprovođenja sudske odluke.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić kaže da je u toku procedura izvršavanja odluke suda i da tu nema krivične odgovornosti.

“Kada je riječ o privremenoj mjeri u vezi sa referendumom, ni tu ne može da bude odgovornosti dok Ustavni sud ne podnese krivičnu prijavu”, istakao je Simić.

Dodaje da, čak i da Dodik jeste krivično odgovoran, ne može putem medija biti obaviješten da mu je upućen poziv za saslušanje u Tužilaštvu BiH.

“To je dokaz da je BiH daleko od vladavine zakona”, naglasio je Simić.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović juče je ponovio da parlament nije prekršio Ustav, ni zakone, donoseći odluku o održavanju referenduma.

“Sud i Tužilaštvo BiH rade prema nekim svojim pravilima i ne bih komentarisao njihove postupke nakon održavanja referenduma”, rekao je Čubrilović i naveo da bi se izmjene i dopune Zakona o praznicima RS, čiji je cilj sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS, mogle naći pred poslanicima na redovnoj sjednici zakazanoj za 11. oktobar ili na posebnoj sjednici.

Premijer RS Željka Cvijanović ocijenila je da je upućivanje poziva za saslušanje predsjedniku Srpske zbog održavanja referenduma lakrdija jer postoji 91 neizvršena odluka Ustavnog suda BiH, a da nikad ranije nije formiran predmet, niti vođena istraga o tim nesprovedenim odlukama.

“Najveći i jedini izvor nestabilnosti i destrukcije u BiH i regionu je predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović i njegova politika. Ma šta Izetbegović i političko Sarajevo govorili o Srpskoj, ovaj naš, kako oni vole da kažu “manji entitet” ih je nadrastao”, kazala je Cvijanovićeva.

Rusija uz referendum

Portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da je Rusija protiv vještačke politizacije referenduma o Danu RS.

“Referendum ni na koji način nije uperen na podrivanje teritorijalnog integriteta BiH i njene dejtonski ustanovljene decentralizovane ustavne strukture. Moskva volju naroda izraženu na referendumu posmatra u kontekstu realizacije širokih ovlašćenja entiteta, koja se odnose i na utvrđivanje praznika”, rekla je Zaharova.

Dodik: Ne treba ići na protest u Sarajevo

Milorad Dodik je juče ponovio da će se odazvati pozivu za saslušanje, ali da neće ići u Sarajevo i zamolio građane RS da odustanu od protesta pred zgradom Tužilaštva BiH.

“Obratio mi se jedan broj građana da me informiše da već rezervišu autobuse i da hoće organizovano da krenu u Sarajevo zbog poziva za saslušanje koji mi je upućen iz Tužilaštva. Molim sve ljude koji to organizuju da odustanu, jer je to krajnje rizično u pogledu njihove bezbjednosti”, istakao je Dodik i zahvalio građanima na podršci.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/tuzioci-napamet-otvorili-proces-o-referendumu-u-rs/||claudebot