Klinička slika radnika: Umjesto obroka „kljukaju“ se lijekovima

Objavljeno: 29. 9. 2016 u 20:25h

Prosječan radnik u Republici Srpskoj ima problem sa vidom, muči ga reuma, pod stresom je, boli ga želudac i pije lijekove za smirenje.

Ovo je opšta klinička slika radnika napravljena na osnovu mišljenja stručnjaka sa kojima smo razgovarali. Mnogi radnici antidepresive uzimaju umjesto obroka. Zbog malih i neredovnih plata, loših uslova na radnom mjestu, prekovremenog rada i svakodnevnog stresa na poslu, sve više radnika obolijeva, upozoravaju u Savezu sindikata RS.

“Naša istraživanja pokazuju da je svaki drugi radnik izložen stresu na radnom mjestu, svaki šesti trpi psihički pritisak od strane nadležnih, a 11 odsto ih pije antideprisive zbog posla” – kaže Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu.

Ona ističe da preko 43 odsto radnika radi prekovremeno a da za to nisu plaćeni, dok ih skoro trećina ne prima redovno platu.

“Sve to izaziva dodatni stres radnicima i oboljenja koja nisu profesionalna oboljenja nego su postala uobičajena za skoro svako radno mjesto” – ističe Radoševićeva.

U Zavodu za medicinu rada i sporta kažu da radnici u privredi u Srpskoj najčešće obolijevaju od bolesti oka i uha, bolesti vezanih za ishranu i metabolizam, zatim od srčanih oboljenja i visokog pritiska, te bolesti mišića i kostiju.

“Prekovremeni rad sigurno negativno utiče na kvalitet rada i na zdravstveno stanje radnika. Prije svega, prekovremeni rad duži od osam časova, a naročito duži od 12 časova dovodi do zamora, a samim tim i do većeg broja grešaka što neminovno može da uzrokuje povrede na radu” – kaže Mira Popović, direktorka Zavoda.

Prekovremeni rad je uzrok poremećaja ishrane i tegoba probavnog sistema.

“Sve to dovodi do pada koncentracije i pažnje, psihofizičog zamora, stresa zbog kojeg dolazi do poremećaja socijalnih i porodičnih odnosa, što može proizvesti niz psihičkih problema kod radnika” – ističe Popovićeva.

Sistematski pregledi sve rjeđi

Iako to nije zakonska obaveza, poslodavci bi trebalo da obezbjede sistematske preglede za zaposlene bar jednom godišnje.

“Sve manje poslodavaca u privatnom i u javnom sektoru to čini jer je riječ o dodatnom trošku. Primjera radi, policijski službenici na nivou BiH su zadnji put imali sistematski prije sedam godina. Niko ne vodi računa da je riječ o ljudima koji rade težak posao i koji nose oružje, a niko ih ne kontroliše” – kaže Borislav Radić, direktor Agencija za mirno rješavanje radnih sporova RS.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/klinicka-slika-radnika-umjesto-obroka-kljukaju-se-lijekovima/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])