Balkan Regionalni ECDL Forum: ICT ključ ekonomskog oporavka

Objavljeno: 29. 9. 2016 u 12:24h

Na Balkan Regionlanom ECDL Forumu koji je održan 16. septembra 2016. u Sarajevu okupili su se učesnici iz: Bugarske, Grčke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, te su zaključili da je pitanje ekonomskog oporavka između ostalog povezano i s bržim razvojem ICT.

Učesnici okruglog stola koji je organizovan u okviru radnog dijela Foruma na temu ICT- ključ bržeg ekonomskog oporavka, definisali su sljedeće:

Zaključke

1. Uprkos sveprisutnih digitalnih tehnologija, digitalne vještine treba uključiti u proces formalnog obrazovanja i uskladiti s evropskim standardima planove i programa iz informatički srodnih predmeta. Većina ljudi precjenjuju svoje digitalne kompetencije. Sporost usvajanja savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija u oblasti obrazovanja ima za posljedicu da „digital native“ generacija ne postaje informatički pismena.

2. Dugoročno posmatrano, podizanje nivoa digitalne pismenosti je moguće samo uz aktivnu podršku nacionalnih vlada. Indikatore za digitalnu pismenost neophodno je uskladiti s relevantnim evropskim standardom, kao što je ECDL.

3. Informatička udruženja, ECDL operatori i druge zainteresovane strane imaju odgovornost ponuditi stručnu podršku svojim nacionalnim vladama u kreiranju strategija povećanja digitalne pismenosti u svojim zemljama.

4. U formalnom sistemu obrazovanja neophodno je osavremeniti informatičke učionice, aktuelizirati udžbenike (izbjeći izučavanje „zaboravljenih“ programskih jezika) i smanjiti jaz između nastavnika i učenika. ECDL standard može poslužiti kao osnova za dalje unaprjeđenje upotrebe ICT tehnologija u obrazovnom procesu. Kontinuiran proces edukacije nastavnika je od ključnog značaja u postizanju i održavanju visokog kvaliteta obrazovanja.

5. Usvajanje adekvatnog nacionalnog kvalifikacijskog okvira značajno bi pomoglo da se osigura školovanje kadrova potrebnih tržištu rada, što je svakako jedan od uslova bržeg ekonomskog oporavka.

6. Digitalna osposobljenost za korištenje ICT u poslovne svrhe je jedan od preduslova za efikasnu javnu upravu, te se može konstatovati da su neke zemlje regiona (Crna Gora i BiH) u tom smislu na dobrom putu, ako se uzme u obzir da su aktuelni projekti za obuku i testiranje državnih službenika prema ECDL standardu.

7. Nedostatak strateških dokumenata i pratećih akcionih planova predstavlja problem (posebno u BiH), jer ima za posljedicu da su aktivnosti u oblasti razvoja ICT neusaglašene i ne osiguravaju ravnomjeran razvoj informacionog društva na cijelom području BiH. Pored toga, nedostatak strateških dokumenata, strateških politika razvoja i akcionih planova blokira BiH pristup evropskim fondovima.

8. Značaj neformalnog obrazovanja u podizanju digitalne pismenosti, posebno generacija koje su svoje formalno obrazovanje završile prije perioda intenzivnog razvoja ICT, izuzetno je važan. Ako se uzme u obzir činjenica da se 80 % znanja i vještina stiče kroz različite vidove neformalnog obrazovanja, onda kreiranje programa informatičkih obuka različitog sadržaja i profila u skladu s evropskim standardima, stvara pretpostavke za brzo osposobljavanje kadrova za kojima je na tržištu rada ogromna potražnja.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 862

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/balkan-regionalni-ecdl-forum-ict-kljuc-ekonomskog-oporavka/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot