Tiper ukrupnjivao ukradene pare u opljačkanoj banci

Objavljeno: 28. 9. 2016 u 12:03h

Bivši radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša, osumnjičen da je učestvovao u pljački 617.000 KM Unikredit banke iz vozila agencije u kojoj je bio zaposlen, ispričao je da je novac dobijen iz pljačke ukrupnjivao na radnom mjestu u banci čije su pare otete.

Kuzmić, koji je ranije priznao krivicu i pristao da mu se izreknu tri godine zatvora, juče je svjedočio protiv svojih saizvršilaca u ovom zločinu.

Za ovu pljačku su optuženi sad suspendovani pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić (32) i Goran Paraš (27) iz Banjaluke te Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša, kao i suvlasnik auto-kuće “Kvatro” Oleg Banda (30). Osim njih, u pljački su učestvovali i suspendovani specijalci Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca. Oni su takođe ranije priznali krivicu, a juče su dali iskaz kao svjedoci tužilaštva. Sva trojica svjedoka potvrdili su navode iz optužnice koji je “Glas Srpske” ranije objavio.

Kuzmić je ispričao da ga je u julu prošle godine Popović pitao da li zna kad i kuda idu veće pošiljke s novcem.

“Obećao mi je 100.000 maraka ako sve prođe dobro. Rekao sam da ne znam ništa, sem da novac ide ka granici. Nakon nekog vremena prebačen sam da radim u banjalučku Unikredit banku i saznao da transport novca prema Hrvatskoj iz banke ide utorkom i petkom. To sam kazao Popoviću. Kasnije sam pojasnio da u transportu novca idu tri vozila sa osam ljudi i da su pare u drugom vozilu”, ispričao je Kuzmić.

Prema njegovim riječima, Popović mu je rekao da već zna rutu i neke detalje, te od njega zatražio da mu javi kada novac krene, a da će zauzvrat dobiti 100.000 maraka.

“Pristao sam, a Popović mi je dan pred pljačku dao telefon s ceduljicom na kome je bio broj na koji ću dojaviti da novac kreće. Dogovorena poruka bila je “Ljubavi krenula sam”. Na dan pljačke vidio sam tri blindirana vozila ispred banke. Odmah sam znao da je to transport novca pa sam i poslao dogovorenu poruku”, rekao je Kuzmić.

Ispričao je da se nakon pljačke nekoliko dana kasnije sastao s Popovićem koji mu je rekao da ne može da mu da 100.000 KM, ali će dobiti 30.000 evra. Novac mu je na drugom sastanku predao u banjalučkom naselju Rebrovac.

“Novac je bio u apoenima od po pet, deset, 20 i 50 evra pa sam ga ukrupnjivao u novčanice od po 100 evra u banci gdje sam radio i na drugim mjestima”, kazao je Kuzmić.

Inđić je istakao da je cijelu pljačku i plan osmislio optuženi Malić, a da su se o svim detaljima dogovorili u garaži Olega Bande.

“Paraš, koji mi je bio cimer, pitao me da li bih učestvovao u jednom poslu gdje će biti puno novca. Kasnije smo Popović, Malić i ja otišli kod Bande. Tu je Malić iznio plan pljačke i kazao da će biti milion do dva. Dogovoreno je da Banda vozi “audi A6”, a da s njim naprijed sjedi Malić. Popović, Paraš i ja smo bili nazad”, ispričao je Inđić i dodao da su garderobu za pljačku, automatske puške i zolju, koju je imao Banda, nabavili kasnije.

“Malić je odredio šta će ko raditi tokom pljačke. Dogovoreno je da se ne puca. Moj zadatak bilo je treće vozilo u koloni. Popović je trebalo da napadne prvo, a Paraš i Malić drugo vozilo, ono s novcem”, kazao je Inđić.

Prema njegovim riječima, na dan pljačke otišli su po “audi A6”, koji je već bio pripremljen s oružjem u garaži Janjuza u Kozarskoj Dubici.

“Kod Janjuza smo prenoćili i ujutro krenuli oko četiri sata. Otišli smo u blizinu autoputa Banjaluka – Gradiška i čekali dok ne dobijemo informaciju da su vozila “Sektor sekjuritija” krenula. Kada su vozila naišla pustili smo ih i pratili. Desilo se nepredviđeno da je pukla guma na srednjem blindiranom vozilu pa je Malić odlučio da napadnemo iako smo to planirali na drugom mjestu”, rekao je Inđić.

Dodao je da je tokom pljačke napao treće vozilo i čuvara, a jednom trenutku je začuo pucnje, ali nije vidio ko puca.

“Ukradeni novac podijeljen je na dva dijela, jedan je uzeo Popović i Paraš, a drugi Oleg i Banda. Dogovoreno je da novac sakrijemo i dijelimo kasnije”, kazao je Inđić.

Janjuz je ispričao da je garažu osumnjičenim dao kako bi im pomogao, jer je u jednom razgovoru čuo da im treba.

“Nisam znao da planiraju pljačku. Rekao sam da imam garažu i kuću u Kozarskoj Dubici ako im treba. Paraš me kasnije zvao i zamolio da u garaži sačuvam auto, da će me počastiti i pristao sam. To vozilo, zeleni “audi A6” preuzeo sam od Malića između Prijedora i Dubice i odvezao kući. Kasnije su došli Banda i Paraš i stavili folije na stakla. Nisam pitao ništa”, rekao je Janjuz i dodao da je posumnjao u neku nelegalnost tek kad su jedno veče Malić, Paraš i Popović donijeli stvari u vozilo među kojima je vidio pušku.

Kazao je da mu je nakon nekoliko dana od pljačke Paraš dao 5.000 evra i da je znao da je to za uslugu koju im je učinio. Spektakularna pljačka novca Unikredit banke počinjena je 22. septembra prošle godine. Pronađeno je samo 12.000 evra od opljačkanih 617.000 KM.

Jovišević

Advokat četvorice optuženih Jasminka Jovišević prigovorila je iskazima svjedoka pokajnika objasnivši da se radi o nezakonitim dokazima. Prema njenim riječima, svi pokajnici saslušani su pod pritiskom krivičnog gonjenja i “onako kako je to željelo tužilaštvo”.

“Niko od njih nije optužen, niti je dobio imunitet. Sad su saslušani kao osumnjičeni u svojstvu svjedoka. Nisu ni upozoreni da moraju govoriti istinu”, kazala je Joviševićeva.

Željko Inđić:

– Plan pljačke osmislio Vladan Malić.

– On je bio glavni i odredio je ko će šta raditi tokom pljačke.

Goran Janjuz:

– Garažu i kuću optuženim sam dao kako bih im pomogao, jer sam čuo da im treba.

– Nisam znao šta planiraju, niti sam ih pitao.

Danijel Kuzmić:

– Popović me četiri mjeseca prije pljačke pitao da li znam kuda i kad idu pošiljke s većom količinom novca.

– Nisam znao detalje, već samo da vozila sa novcem idu prema Hrvatskoj.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/tiper-ukrupnjivao-ukradene-pare-u-opljackanoj-banci/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot