RS gradi niz autoputeva i brzih puteva

Objavljeno: 28. 9. 2016 u 16:44h

Gradnja autoputeva, brzih, regionalnih i magistralnih puteva, rekonstrukcija i izgradnja pruga, te jačanje vazdušnog saobraćaja nalaze se na spisku projekata koje RS planira da realizuje do 2030. godine.

Veliki projekti definisani su Okvirnom strategijom transporta BiH za period od 2016. do 2030. godine. U taj dokument uvršćeni su svi projekti koje RS planira da realizuje u idućih skoro deceniju i po. Oni su sadržani i u nacrtu strategije transporta RS za period od 2016. do 2030. godine.

Pored završetka gradnje autoputa od Banjaluke do Doboja, koja je počela krajem 2012. godine i čija je polovina duga 36,6 kilometara od Prnjavora do Doboja otvorena ovog mjeseca, na listi projekata je i izgradnja autoputa od Glamočana preko Mrkonjić Grada do Mliništa, čiji je početak planiran već iduće godine. Vrijednost ovog autoputa, koji će kroz Srpsku prolaziti u dužini od 93 kilometra, procijenjena je na 1,03 milijarde evra, a njegov završetak planiran je 2025. godine.

RS predviđa da će 2018. godine početi izgradnju drugog velikog projekta, odnosno autoputa od Doboja do Vukosavlja u dužini od 46,6 kilometara. Za njegovu gradnju biće potrebno obezbijediti 510 miliona evra, a rok za završetak je 2025. godine.

“Početak gradnje autoputa od Banjaluke do Prijedora i dalje do Novog Grada u dužini od 72 kilometra takođe je planiran u 2018. godini, a ovaj projekat težak je 600 miliona evra”, navedeno je u Okvirnoj strategiji.

Pored ovih, RS planira i gradnju autoputa na relaciji Vukosavlje – Modriča – Brčko – Bijeljina pa do granice sa Srbijom u dužini od 98 kilometara, a za čiju će realizaciju biti izdvojeno 800 miliona evra. Početak gradnje ovog autoputa planiran je takođe za dvije godine, a završetak 2030. godine.

Srpska je u strateškom dokumentu razvoja transporta predvidjela i gradnju pet brzih puteva, među kojima su put od Lukavice preko Pala, Sokoca, Rogatice, Višegrada te dalje do Vardišta i brzi put od Bijeljine do Zvornika pa dalje do Sokoca. U idućih deceniju planirana je i gradnja četiri regionalna, te pet magistralnih puteva, ali još nije poznato koliko će ona koštati.

Kada je riječ o željezničkom saobraćaju, planiran je remont pruge od Šamca do Doboja i od Novog Grada do Doboja, ali i gradnja četiri nove pruge. Svi radovi planirani su u periodu od 2018. do 2025. godine.

Srpska nije zanemarila ni avio-saobraćaj, u čije će poboljšanje biti uloženo sedam miliona maraka. Strategijom je predviđeno da proširenje zgrade aerodroma u Mahovljanima, gradnja kargo objekta i nabavka savremene opreme počne do kraja ove godine.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS istakli su da su u Okvirnu strategiju transporta BiH za period od 2016. do 2030. godine uvršćeni svi projekti koje je Srpska predvidjela nacrtom strategije RS za isti period, koji je usvojila Vlada RS. Istakli su da je bio neprihvatljiv način na koji je donesena Strategija transporta BiH, jer RS nije učestvovala u izradi dokumenta koji je u julu usvojio Savjet ministara BiH.

“Smatrali smo da će nakon usvajanja mehanizma koordinacije biti obavljene konsultacije prije objavljivanja ovog strateškog dokumenta na nivou BiH, ali do toga nije došlo”, naveli su u Ministarstvu saobraćaja i dodali da je pozitivno jedino to što su ipak uvaženi svi projekti koje je planirala RS.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/rs-gradi-niz-autoputeva-i-brzih-puteva/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot