Maloljetničke trudnoće sve češće, a o kontracepciji ćute i škola i porodica

Objavljeno: 27. 9. 2016 u 16:32h

Od ukupnog broja porođaja u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Banjaluci, tri do pet odsto su maloljetnički, dok je tačan broj trudnoća u uzrastu od 13 do 19 godina u RS nepoznanica, a ono što je zvanično poznato jeste da samo 17 odsto žena u RS koristi kontracepciju.

Takođe, i edukacija đaka o seksualnom i reproduktivnom zdravlju ostala je na nivou projekta i nije uvedena u redovnu nastavu. Povodom Međunarodnog dana kontracepcije istaknuto je da je stav prema njoj i dalje kod nas na niskom nivou.

“Od 2000. do 2015. godine bilo je ukupno 9.996 namjernih prekida trudnoće i 176 prekida trudnoće kod maloljetnica, što iznosi 1,8 odsto na ukupni broj pobačaja“, rekao je prim. mr sc. dr Vladimir Perendija iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS.

Ovo su samo pobačaji koji su učinjeni u ovoj klinici, dakle koji su registrovani.

“Događa se i da trudne maloljetnice zaobilaze čl. 5 Zakona o uslovima i postupku za prekid trudnoće, prema kome saglasnost za prekid maloljetničke trudnoće mora dati roditelj ili staratelj, odnosno roditelji skrivaju situaciju i kćerku odvedu na prekid trudnoće na mjesta koja zakon ne propisuje, pa se takav abortus ne prijavljuje“, objašnjava sagovornik.

S obzirom na to da su maloljetničke trudnoće uglavnom neželjene i da njihov namjerni prekid može imati teške posljedice, vrlo je bitno raditi na prevenciji maloljetničkih trudnoća i redukciji adolescentnih abortusa, kroz edukaciju u porodici i školi, te korišćenje savremene i efikasne kontracepcije.

Ipak, edukacija u porodici i školi gotovo da ne postoji i stav prema kontracepciji je na niskom nivou, opterećen brojnim kontroverzama.

“Imali smo projekat koji je podrazumijevao priručnike za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i to je, siguran sam, doprinijelo u edukaciji. Nažalost, uvođenje ove oblasti u redovno obrazovanje nije uspjelo, iako je neophodan takav poduhvat, i što prije to shvatimo – bolje za sve nas“, naglasio je za “Nezavisne” dr Nenad Babić, koji je posljednjih deset godina bio nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje RS.

Dodao je da se ovaj problem, koji svakako jeste u domenu pronatalitetne kulture i politike, ne može pojednostavljeno posmatrati jer su posljedice dugoročne u svakom smislu.

“Samo 17 odsto žena u RS koristi kontracepciju, dok je taj procenat u razvijenim zemljama oko 70 odsto i tada je dovoljan razlog za pojačane aktivnosti na edukaciji pacijenata“, upozorila je juče Ljiljana Ivančić, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, povodom Međunarodnog dana kontracepcije u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Tu su sa populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) predstavili Paket za obuku u oblasti planiranja porodice, koji će služiti za buduće edukacije doktora porodične medicine u oblasti planiranja porodice.

“Imajući u vidu da naši pacijenti najviše kontakta imaju sa ljekarima porodične medicine, treba da uklonimo prepreke straha i navika kako bi se informacije o planiranju porodice mogle dobiti u svakoj ambulanti“, naglasila je Ives Šindrak, specijalista ginekologije i akušerstva.

Ona je upozorila da je svijest o planiranju porodice i upotrebi kontracepcije kod nas mnogo manja nego u drugim zemljama i da se na tome treba sistematično raditi.

Svjetska statistika

  • 16.000.000 djevojaka životne dobi od 15 do 19 godina godišnje rodi
  • 85 odsto adolescenata je seksualno aktivno prije 20. svoje godine
  • 49 odsto djevojaka udaje se prije navršenih 18 godina
  • 10 do 40 odsto mladih neudatih djevojaka imalo neželjene trudnoće

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/maloljetnicke-trudnoce-sve-cesce-a-o-kontracepciji-cute-i-skola-i-porodica/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])