Istraga o kupovini konzervi za vojsku

Objavljeno: 27. 9. 2016 u 12:36h

Ministarstvo odbrane BiH dalo je Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH tražene informacije u vezi sa nabavkom ogromne i nepotrebne količine konzervi hrane za Oružane snage BiH od kojih je većini istekao ili ističe rok trajanja, rekla je “Glasu Srpske” ministar odbrane Marina Pendeš.

Ona je istakla da mora biti utvrđeno ko je odgovoran za to što je u magacine stigao 21.231 kilogram različitih konzervi iako su tri pješadijske brigade za drugo tromjesečje ove godine poručile 1.509 kilograma. Osim što je stigla 14 puta veća količina, nakon prijema konzervi je primijećeno da je veliki dio hrane neispravan. U Bihaću su pronađena 1.532 kilograma, a u Doboju 335 kilograma neispravnih konzervi.

“SIPA i druge institucije za sprovođenje zakona utvrdiće ko je za to kriv. Dolazili su istražni organi i mi smo im dali sve informacije koje su tražili. Generalni inspektor u Ministarstvu odbrane treba da sačini kompletnu informaciju za nas. Tu informaciju još nisam dobila da bismo i mi preduzeli konkretne korake koje su u našoj nadležnosti”, istakla je Pendeš.

Naglasila je da mora biti sačinjen detaljan izvještaj o tome ko je i odakle kupovao tolike količine konzervi kojima je rok pri kraju.

“Nadam se da će istražni organi biti ekspeditivni i da će slučaj dovesti do kraja”, rekla je Pendeš.

Ugovori za nabavku potpisani su 2014. godine i dobavljačima je plaćena kompletna isporučena količina konzervi.

U SIPA i Tužilaštvu BiH rekli su da ne mogu da daju nikakav komentar o ovom slučaju.

Afera “Konzerve” u Oružanim snagama BiH isplivala je na površinu prije nekoliko mjeseci na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH na kojoj je upozoreno da vojsci nedostaje hrana, da su uniforme dotrajale, a oprema zastarjela, dok je s druge strane ogromnoj količini konzervi istekao rok trajanja, zbog čega su spremne za otpis. “Glas Srpske” je poslije toga objavio povjerljiva dokumenta koja potvrđuju ogromne razmjere skandala.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da će i ovaj skandal proći kao i svi dosadašnji koji se iz godine u godinu ponavljaju u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

“Zajednička komisija je donijela benigne zaključke do kojih se ne drži i koji nikoga ne obavezuju. Komisija je konstatovala stanje i šta se dešava u Ministarstvu odbrane. Da li je bilo ikakvih pomaka, da li je iko odgovarao to će reći druge institucije”, istakla je Majkićeva.

Dodala je da će najbolju sliku u vezi sa tim dati naredni izvještaj revizora.

“Koliko mi je poznato, kada je riječ o javnim nabavkama nije se ništa popravilo. Skandal sa konzervama u svakoj normalnoj zemlji odmah bi alarmirao istražne organe. Nisam sigurna da i ovo neće završiti po principu tresla se gora, rodio se miš”, rekla je Majkićeva.

Pregled

Jedinice Operativne komande Oružanih snaga BiH tražile su angažovanje stručnih timova da bi bila utvrđena ispravnost konzervi i da bi neispravne konzerve bile vraćene. Pregled je obavljen tek nakon dva mjeseca, a neispravne konzerve nisu vraćene.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/istraga-o-kupovini-konzervi-za-vojsku/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot