Počela jagma za drvima širom RS

Objavljeno: 26. 9. 2016 u 09:37h

Sezona grijanja u Srpskoj samo što nije počela, a mnogi domaćini uveliko nabavljaju drva, ugalj i ostale energente za ogrev.

Stanovnici RS najčešće kupuju petnaestak metara ogrevnog drveta kako bi prezimili u toplim domovima, a cijena po metru kubnom kreće se od 50 do 70 maraka.

Prodavci drva na području banjalučke regije kažu da do sirovine teško dolaze i da je potražnja velika.

“Imam stalne mušterije koje svake godine kupuju drva kod mene, ali nema dovoljno sirovine da isporučim onoliko koliko ljudi traže”, kaže prodavac iz Banjaluke Jovica P.

U banjalučkom preduzeću “Lana eksport import” kažu da je potražnja za drvima velika, a zainteresovanih ima i za kupovinu peleta.

“Jedna paleta cijepanog drveta u kojoj se nalazi oko 1,7 metara kubnih košta 160 maraka”, rekli su u ovom preduzeću i dodali da je sve više stanovnika koji za ogrev nabavljaju pelet koji košta 270 maraka za tonu.

Prodavci ogreva u Gradišci ističu da je za metar kubni drva potrebno izdvojiti između 50 i 65 maraka, te da su cijene ostale na nivou prošlogodišnjih.

“Nismo zadovoljni potražnjom. Izgleda da svi čekaju posljednji čas da kupe ogrev. Sada nudimo takozvani “paprikaš”, odnosno otpad sa pilane, a tri metra ovog ogreva koštaju 130 KM”, kažu prodavci.

Bojan Janković iz Gradiške nije želio da uđe u zimu sa hladnim radijatorima, pa je već odavno nabavio ogrev čime je  uspio da uštedi nešto novca.

“Pripremio sam ogrev još prije mjesec. Tad sam plaćao oko 50 maraka po metru, jer kako se zima primiče, i drva su skuplja”, rekao je Janković.

I stanovnici Bratunca i Srebrenice ne sjede skrštenih ruku, pa se ovih dana ispred mnogih kuća mogu vidjeti vrijedni domaćini kako sitne teške cjepanice. Za metar ogreva izdvajaju od 50 do 60 maraka. Direktor srebreničkog preduzeća za proizvodnju peleta EKO-M Slavko Stojanović kaže da je velika potražnja i za peletom.

“Tona peleta košta 260 KM, a na isporuku stanovnici čekaju desetak dana”, rekao je Stojanović.

Penzioner Slavko Petković iz Srpca kaže da je za njegovo domaćinstvo najekonomičnije grijanje na drvo.

“Ne razmišljam o nabavci kotla na pelet, dok je grijanje na struju pogotovo skupo. Često nabavljam drvo putem Šumske uprave koja daje popust za penzionere i potrošim petnaestak metara u prosjeku po grijnoj sezoni”, kazao je Petković.

Za metar drveta Srpčani izdvajaju od 50 do 60, a utovar se plaća dodatno četiri marke po metru. Fočaci drva za ogrev uglavnom nabavljaju u Šumskom gazdinstvu “Maglić”, za šta izdvajaju od 45 do 55 KM bez PDV-a ili kod drvoprerađivača po cijeni od 60 do 70 maraka.

Drva na rate

U šumskim gazdinstvima širom RS nude mogućnost kupovine ogrevnog drveta na rate.

“Cijena metra kubnog trupaca bez prevoza je 69,85 dok se metarsko drvo prodaje po cijeni od 58,50 KM. Penzionerima i sindikalnim organizacijama omogućena je otplata u mjesečnim ratama”, kazali su u Šumskom gazdinstvu “Drina” koje gazduje šumama na području Srebrenice i Bratunca.

Cijena metra kubnog drveta u Šumskoj upravi u Srpcu iznosi 34 za prvu i 23 marke za drugu klasu bez PDV-a.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pocela-jagma-za-drvima-sirom-rs/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot