Dva puta iza rešetaka zbog iste banke: “Ovo je jedan od najglupljih lopova u Srbiji”

Objavljeno: 25. 9. 2016 u 10:11h

Dušan Kijac (50) uhapšen je samo dva sata nakon što je prekjuče u Novom Sadu opljačkao ekspozituru Erste banke, iz koje je odneo 800.000 dinara.

On je uhapšen u Ulici Kornelija Stankovića, dok je u mjenjačnici htio da zamjeni veću količinu strane valute.

Da sve bude urnebesnije, on je istu ekspozituru opljačkao i prije 11 godina, kada je odnio gotovo identičnu sumu novca, a radilo se i o sličnom scenariju pljačke. Tada je ušao u banku i uz prijetnju pištoljem razoružao čuvare, a na glavi je imao fantomku.

Razbojnik je zbog prethodne pljačke osuđen na 12 godina zatvora, a izašao je u decembru ove godine, nakon devet godina robije.

“Odlučiti se da poslije devet godina provedenih iza rešetaka zbog oružane pljačke banke u Novom Sadu, po istom scenariju ponovo krene da pokrade istu ekspozituru i zatim pokuša da zamjeni ukradeni novac, ravno je debilitetu”, smatra Milo Bošković, kriminolog iz Novog Sada.

Bošković za “Blic” kaže da se radi o kriminalcu ograničenih intelektualnih sposobnosti.

“U pitanju je osoba koja očigledno u karijeri nije stekla potrebno iskustvo. To je čovjek koji se nije snašao u kriminalnom svijetu, ali je to njemu izgleda jedini izvor prihoda”, kaže Bošković.

On dodaje da u ovom slučaju prevaspitavanje u zatvoru očigledno nije pomoglo.

“Vjerovatno je mislio da je pljačka te banke dobra ideja, pošto je ista banka, smatrao je da policija neće misliti da je on, jer je već jednom to uradio i bio u zatvoru. Kod ovakvih osoba je karakteristično i to što se nikada neće odreći kriminalne karijere”, dodaje Bošković.

Naš sagovornik smatra da je najveća glupost za koju se Kijac odlučio bilo mijenjanje novca.

On je, prema našim saznanjima, uhapšen nekoliko sati nakon razbojništva, i to tako što je u mjenjačnici pokušao da zamjeni veću količinu australijskih dolara koje je oteo, i to na samo kilometar od opljačkane ekspoziture.

“Svaki pametan kriminalac bi se pritajio i neko vrijeme se pravio da živi pošteno, on očigledno nije jedan od njih”, kaže Bošković i dodaje da smo glupe kriminalce do sada uglavnom imali priliku da gledamo na internetu.

“Sjećate se slučaja kada je lopov uhapšen pošto je zaspao u banci, e sad i mi imamo takve”, zaključuje Bošković.

Kijac je inače tokom 2006. i 2007. godine sa jednim saradnikom opljačkao dvije banke, pomenutu Erste i Panonsku banku. Zbog pljački je osuđen na 12 godina zatvora, a pušten je u decembru prošle godine, nakon devet godina provedenih u zatvoru.

Kijac u svom pohodu nije promijenio gotovo ništa u odnosu na onaj prije deset godina. Jedino je prvi put nosio fantomku, a sada se odlučio za šešir i za ešarpu.

Konkurencija iz Beograda

Istini za volju, Kijac ima i ozbiljnu konkurenciju u tituli najgluplji lopov u vidu Miloša Nikolića (39). Nikolić je kraj jula uhapšen u Beogradu nakon pljačke zlatare. Na video-snimku zabilježeno je da se do zlatare kretao ulicom bez maske, ali sa bijelim, hirurškim rukavicama. Zatim je ušao u zlataru, zatvorio za sobom vrata i tek tada navukao fantomku na glavu. Radnici je prijetio, tako što je pištolj držao za dršku.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dva-puta-iza-resetaka-zbog-iste-banke-ovo-je-jedan-od-najglupljih-lopova-u-srbiji/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])