Austrija traži 30.000 radnika, evo i koji su im profili potrebni

Objavljeno: 25. 9. 2016 u 12:10h

Kraj septembra za većinu radnika koji su radili na sezonskim poslovima u turizmu, znak je da njihov ugovor ističe i da je vrijeme za povratak kući.

Neki će sa ušteđevinom pokušati da “doguraju” do idućeg Uskrsa i novog povratka na Jadran i sezonske poslove.

Međutim, ima i onih koji će dalje u potragu za novim radnim izazovima. Oni će ljetnu sezonu produžiti na sezonu zimskog turizma.

Na primjer, u Austriji. Problem predstavlja dobijanje radne dozvole. Čak ni hrvatski radnici, sve do 2020. godine nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada, pa je potrebno za zapošljavanje dobiti radnu dozvolu.

Kako tamo zbog obima posla manjka radnika, a upravo su traženi ugostiteljski radnici – kuvari, konobari i sobarice, dobijanje radne dozvole ne bi trebao da bude problem.

Prema dostupnim podacima austrijski hoteli i restorani svake sezone traže oko 30.000 radnika, a veliki dio njih upravo dolazi iz inostranstva.

Posredovanje pri zapošljavanju radnika u Austriji osnovna je djelatnost kompanije Euro Career iz istarskih Banjola.

“Radimo s hotelima koji imaju četiri i pet zvjezdica. U cilju nam je da radnik bude zadovoljan, da poslodavac bude zadovoljan i konačno da budemo zadovoljni i mi kao agencija”, pojašnjava Aleksandra Bertelt iz ove tvrtke.

Prema iskustvima ranijeg posredovanja, poslodavac za većinu radnika osigurava smještaj i hranu.

“Posredujemo za radnike tokom zimske, tako i tokom ljetne sezone, ali i u objekte koji rade tokom cijele godine, dakle pri zapošljavanju na neodređeno. Inače radimo sa poslodavcima na području Vorarlberga i Tirola”, kaže Bertelt i napominje kako je poznavanje njemačkog jezika važan uslov za dobijanje posla.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/austrija-trazi-30-000-radnika-evo-i-koji-su-im-profili-potrebni/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])