Kanabis na korak do oboljelih

Objavljeno: 24. 9. 2016 u 16:33h

Komisija za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga pri Ministarstvu bezbjednosti BiH dala je pozitivno mišljenje za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, a konačnu odluku o izmjeni zakona uskoro bi trebalo da donese Savjet ministara.

Lijekovi na bazi kanabisa bi trebalo da se koriste u terapijama za kancer i druga teža oboljenja, a cilj je da se poboljša kvalitet života oboljelog, poveća apetit i smanje bolovi.

“Komisija je usvojila mišljenje o upotrebi kanabisa u strogo kontrolisane medicinske svrhe na osnovu kojeg je potrebno sprovesti procedure u vezi sa izmjenom Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga. Konoplju, kanabis stativa L, njene smole, ekstrakte i tinkture treba prebaciti iz tabele jedan – zabranjene materije i biljke, u tabelu dva – materije i biljke pod strogom kontrolom” – rekli su u Ministarstvu bezbjednosti BiH istakavši da je pozitivno mišljenje o upotrebi kanabisa u medicini doneseno na sjednici u ponedjeljak kojoj je predsjedavao ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Istakli su da će komisija u narednom periodu raditi na pripremi dokumentacije za izmjenu pomenutog zakona, poslije čega će inicijativu uputiti Savjetu ministara BiH.

“Konačnu odluku o izmjeni zakona donijeće Savjet ministara” – rekli su u resornom ministarstvu.

Komisija sastavljena od onkologa, farmaceuta i neurologa Univerzitetskog kliničkog centra RS još prošle godine se saglasila s tim da treba da bude odobrena upotreba lijekova na bazi kanabisa. Tada je predložena upotreba tableta i spreja sa THC supstancom jer umanjuju bolove pacijentima koji boluju od teških oblika tumora.

Načelnik Klinike za onkologiju UKC RS Zdenka Gojković kaže da sa aspekta onkoloških pacijenata upotreba kanabisa u medicinske svrhe ima mnogo prednosti.

“Primjena preparata na bazi kanabisa ima pozitivne efekte kod onkološkog malignog bola koji ne reaguje ni na šta drugo i opravdano je pokušati sa kanabisom da bi bolovi bili umanjeni. Zatim, kod mučnina, povraćanja i lakšeg podnošenja hemioterapija koje su toksične. Takođe, može otvoriti apetit pacijentima koji su krajnje mršavi i iscrpljeni zbog karcinoma” – rekla je Gojkovićeva.

Dodala je da ne postoje dokazi sprovedeni kroz kliničke studije da kanabis može uticati na tumor u smislu da kod oboljelog produži vrijeme do povratka bolesti ili produženja života.

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije istočna Hercegovina Branimir Tamindžija kaže da je dobra strana ove odluke i to što oboljeli više neće kupovati lijekove na bazi kanabisa na crnom tržištu.

“Čekamo godinama na ovakvu odluku i konačno je donesena. Ljudi su postajali kriminalci zbog ilegalne kupovine tih lijekova, a to je bila prijeka potreba. Sada će sve biti pod kontrolom države i stručnjaka, a ne po preporukama nadriljekara kao što je bilo do sada” – priča Tamindžija.

Izrazio je nadu da će lijekovi na bazi kanabisa poslije legalizacije biti i znatno jeftiniji, nego na crnom tržištu.

“Porodice oboljelih su išle u razne krajeve bivše Jugoslavije da bi došle do tih lijekova, a pri tom su plaćali previskoke cijene koje su ponekad bile da vam se zavrti u glavi. Ovako će imati sve u svojim gradovima i apotekama” – naglasio je Tamindžija.

Nove droge

Na sjednici Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga pri Ministarstvu bezbjednosti BiH donesen je i zaključak o formiranju radne grupe koja će pripremiti materijal o novim vrstama opojnih droga.

“Odluka je donesena kako bi se u slučaju pronalaska i zapljene novih vrsta opojnih droga moglo adekvatno odgovoriti, odnosno, da se preduzmu odgovarajuće mjere prema licima za koja se utvrdi da su se bavila proizvodnjom i stavljanjem u promet novih opojnih supstanci” – rekli su u Ministarstvu.

> kanabis u medicinske svrhe već legalizovan u Hrvatskoj i Sloveniji

> američke savezne države Kolorado i Vašington prve su legalizovale marihuanu u medicinske svrhe

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kanabis-na-korak-do-oboljelih/||claudebot