Radna mjesta u privredi ključni cilj

Objavljeno: 23. 9. 2016 u 14:44h

Kreiranje novih radnih mjesta u privredi i veća uvezanost sistema obrazovanja sa tržištem rada ključni su ciljevi Prijedloga strategije zapošljavanja RS do 2020. godine, koji je juče usvojila Vlada Srpske.

Strategija je pripremljena na osnovu detaljnih analiza opštih makroekonomskih kretanja i stanja privrede u RS, te stanja u oblasti zaposlenosti, uz rezultate i analize Udruženja ekonomista RS (SWOT).

Na osnovu analiza definisana su dva strateška cilja. To su  povećanje zaposlenosti i ekonomske aktivnosti stanovništva, te održanje postojećih i kreiranje novih radnih mjesta u privredi.

U Vladi RS su kazali da je u okviru prvog od ta dva strateška cilja definisano i šest operativnih smjernica. Na toj listi su obezbjeđivanje veće povezanosti sistema obrazovanja sa tržištem rada, razvijanje kulture rada i etike rada, te obezbjeđenje preciznih podataka o aktivnoj ponudi radne snage.

“Potrebno je unaprijediti djelovanje i razvoj institucija na tržištu rada, zapošljivost aktivnih tražilaca posla i mladih, lica sa invaliditetom, pripadnika nacionalnih manjina, žena, te osoba starijih od 50 godina”, saopšteno je iz Vlade RS.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić ističe da Strategija zapošljavanja RS zaslužuje mnogo širu društvenu raspravu i konkretne programe stimulacije zapošljavanja.

“Nastojaćemo da u skupštinskoj proceduri damo svoje stavove i mislimo da navedeni dokument treba da riješi strukturne probleme na tržištu rada. Uticaćemo na to da ovaj dokument bude bazični dokument Vlade RS, sa kojim ćemo svi biti zadovoljni i sa kojim ćemo svi zajedno smanjiti nezaposlenost”, rekao je Aćić.

Prijedlog je pripremljen u skladu sa raspravom o Nacrtu ove strategije u maju na sjednici Narodne skupštine RS i javnom raspravom u šest regionalnih centara Srpske.

Vlada je na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, te prihvatila informaciju o namjenskom utrošku dodijeljenih grant sredstava udruženjima od  javnog interesa u prošloj godini.

Na sjednici je donesen i Plan aktivnosti na sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od većih snježnih padavina i snijega od interesa za RS u 2016/2017. godini.

Obrazovanje

Vlada RS je na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku.

“Studentima koji su započeli studije po Zakonu o univerzitetu biće produžen rok za završetak studija za dvije godine. Onima koji studiraju po bolonjskim principima, a nemaju položene sve ispite, biće omogućen upis naredne godine uz prenos 15 ECTS bodova”, saopšteno je iz Vlade.

Ciljevi

  • Veća povezanost sistema obrazovanja sa tržištem rada
  • Razvijanje kulture rada i etike rada,
  • Obezbjeđenje preciznih podataka o ponudi radne snage,
  • Unapređivanje i razvoj institucija na tržištu rada,
  • Unapređivanje zapošljivosti tražilaca posla
  • Unapređivanje zapošljavanja najranjivijih grupa nezaposlenih

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/radna-mjesta-u-privredi-kljucni-cilj/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])