Umro prije 10 godina, a još na biračkom spisku

Objavljeno: 22. 9. 2016 u 13:56h

Mirko Pleše, koji je, kao šezdesetosmogodišnjak, preminuo prije deset godina, i dalje se nalazi na Centralnom biračkom spisku u opštini Novo Sarajevo, na biračkom mjestu Hrasno 2.

U posjedu “Nezavisnih” je umrlica pokojnika, a na stranici izbori.ba uvjerili smo se da je on još u bazi registrovanih birača. Ni decenija nije bila dovoljna da ovu grešku isprave nadležne institucije, a odgovornost za to prebacuju jedna na drugu. Robert Pleše, sin pokojnog Mirka Plešea, kaže da iako je njegov otac preminuo još 2006. godine, još nije skinut sa biračkog spiska.

“Primijetio sam to nakon lokalnih izbora 2012. godine, kada sam zatražio od opštinskih službi da reaguju. Dvije godine kasnije, na opštim izborima 2014, ponovo je moj otac bio na biračkom spisku i ponovo sam pokrenuo inicijativu da se njegovo, kao i ime ostalih preminulih građana, skine sa biračkog spiska”, rekao je Pleše, inače vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva i Opštinskom vijeću Novog Sarajeva.

On kaže da će i na predstojećim lokalnim izborima njegov otac, kao i hiljade drugih preminulih građana BiH, ponovo biti na biračkom spisku, odnosno da će postojati mogućnost da se manipuliše glasovima u njihovo ime.

Kao odgovorne Pleše navodi matične urede, opštinske izborne komisije, lokacije za izradu dokumenata i Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

“Konkretno u slučaju mog oca, najveći krivac je IDDEEA, koja je sigurno dobila informaciju, jer sam lično pokrenuo postupak, ali nije očigledno ništa uradila”, naglasio je Pleše.

Amila Opardija, portparol IDDEEA, ističe da ova agencija nije nadležna niti odgovorna za obradu i ažuriranje podataka, nego samo za tehničko administriranje centralnog biračkog spiska, odnosno za održavanje evidencija, servera i mreže za prenos podataka.

“Za obradu podataka i njihovu tačnost nadležni su organi unutrašnjih poslova i matični uredi jer se centralni birački spisak kreira na osnovu podataka iz evidencije o jedinstvenom matičnom broju, evidencije prebivališta i boravišta državljana BiH i evidencije o ličnim kartama, a podatke u ove evidencije dostavljaju nadležni MUP-ovi”, rekla je Opardija.

Ona kaže da u slučaju smrti, lokalni matični uredi taj podatak dostavljaju nadležnom MUP-u, a nadležni MUP sprovodi postupak i vrši izmjenu u evidencijama čiji je vlasnik.

“IDDEEA nije vlasnik ovih evidencija niti ima zakonsku nadležnost za vršenje ovih izmjena. Informaciju o tome zašto se u ovoj evidenciji našla osoba koja je preminula 2006. godine može dati isključivo nadležni organ gdje je osoba bila prijavljena, odnosno matični ured gdje su se vodili podaci za navedenu osobu”, dodala je Opardija.

Prema riječima Makside Pirić, portparola Centralne izborne komisije (CIK), Izbornim zakonom je precizirano tačno ko šta radi.

“CIK je organ koji prima podatke od drugih nadležnih organa na osnovu kojih radi izvode iz centralnog biračkog spiska. Postoje obaveze drugih nadležnih organa kao što su matični uredi i IDDEEA, koji bi trebalo da sarađuju i ažuriraju podatke o građanima u BiH”, rekla je Pirićeva.

Kako kaže, CIK u ovom trenutku ne može brisati nikoga sa biračkog spiska jer je tačno propisano na koji način se vodi centralni birački spisak.

Pirićeva dodaje da ukoliko svi budu radili u skladu sa zakonom, misleći pritom na biračke odbore na dan izbora, činjenica da se umrla osoba nalazi na biračkom spisku biće irelevantna.

Uprkos brojnim pokušajima, iz Matičnog ureda sarajevske opštine Novi grad i MUP-a Kantona Sarajevo nismo uspjeli dobiti odgovor kako se pokojni Mirko Pleše našao na biračkom spisku

20160921154911014818

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/umro-prije-10-godina-a-jos-na-birackom-spisku/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot