Tužilac i policajac kriju istinu o Savinoj smrti

Objavljeno: 22. 9. 2016 u 11:51h

Porodica Save Petričevića (28) iz Mokrog kod Pala, koji je preminuo u sarajevskoj bolnici “Koševo” od povreda koje mu je nanijela sarajevska policija, podnijela je krivične prijave protiv tužioca Tužilaštva BiH Džermina Pašalića i inspektora u MUP-u Kantona Sarajevo Milana Božića.

Sestra nastradalog mladića Borjana Petričević kaže da su prijave podnijeli zbog zataškavanja greške policije i neadekvatnog liječenja.

“Policija je nezakonito pucala i koristila nedozvoljenu municiju. Brat je pogođen rasprskavajućim metkom kalibra 12 milimetara. Osim toga, u Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu nisu mu pružili adekvatno liječenje, niti je na vrijeme operisan. Ranjen je i uhapšen 4. avgusta, a u bolnicu je prebačen tek dan kasnije. Osim toga, nisu nam dali uvid u obdukcioni nalaz i druga medicinska dokumenta. Savu nismo mogli vidjeti nekoliko dana iako nije bio zvanično uhapšen. Potvrda o hapšenju izdata je tek 18. avgusta”, kazala je Borjana Petričević.

Dodala je da se njihov advokat Bojan Veselinović obraćao Tužilaštvu BiH da im bude dostavljena medicinska dokumentacija i obdukcioni nalaz, ali im to nije odobreno.

Prema njenim riječima, nisu tačne priče da su Savo i njegovi saučesnici prilikom krađe vozila pucali na policiju. Istakla je da se to može zaključiti i po policijskom izvještaju.

Savo Petričević ranjen je 4. avgusta oko 20.45 časova kada su on, Bojan Čava Košarac i Njegoslav Milinković u Sarajevu pokušali da ukradu BMW X5, vlasništvo Damira J.

Iz MUP-a Sarajevskog kantona je tada saopšteno da je trojka kada je vidjela patrolu pokušala da pobjegne i da je otvorila vatru na policiju. Kako je tada saopšteno, policija je uzvratila i ranila Petričevića. Međutim, ova priča se razlikuje od zapisnika o uviđaju. Prema tom dokumentu, kradljivci vozila nisu pucali. U izvještaju se navodi da su lopovi kada su vidjeli policajce koji su im prepriječili put utrčali u BMW X3 i krenuli da bježe.

“Udarili su dva policijska vozila, u saobraćajni znak i na kraju u betonski zid. Policajci su kod vozača uočili pištolj čija je cijev bila usmjerena u njihovom pravcu. S obzirom na to da su se lopovi oglušili o naredbe da stanu, policijski službenici su upotrijebili oružje s ciljem lične zaštite i bezbjednosti građana i sprečavanja bjekstva”, navedeno je, između ostalog, u zvaničnom policijskom izvještaju.

U MUP-u Kantona Sarajevo juče nismo dobili odgovore na pitanja šta se zaista desilo u ovom slučaju, niti su željeli da komentarišu prijavu protiv inspektora Božića. Ni u Tužilaštvu BiH nisu željeli da komentarišu prijavu protiv tužioca Pašalića, ali su istakli da navodi porodice Petričevića nisu tačni.

“Porodica Petričević nije se nikada javila postupajućem tužiocu i tražila uvid u nalaze obdukcije. Tužilaštvo BiH u okviru opsežne istrage u predmetu protiv auto-mafije sprovodi više vještačenja koja se, između ostalog, odnose i na ovaj događaj”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Neadekvatno liječenje

Borjana Petričević smatra da je njen brat Savo neadekvatno liječen u Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo na Klinici za ortopediju iako je trebalo da bude na intenzivnoj njezi.

“Nakon operacije, koja je trajala šest sati, samo je 15 minuta bio na Odjeljenju intenzivne njege. Policajac je Savu prevezao sa neurohirurgije do ortopedije. Pored silnih bolova i njegovog zapomaganja, nisu dozvolili da ostane na intenzivnoj njezi. Savi je tokom noći 21. avgusta pozlilo, a tek je ujutro prebačen na intenzivnu njegu kada je i umro”, kazala je Petričevićeva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/tuzilac-i-policajac-kriju-istinu-o-savinoj-smrti/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])