RS mijenja Zakon o praznicima

Objavljeno: 21. 9. 2016 u 15:23h

Kolegijum Narodne skupštine RS zatražio je danas od Vlade Srpske da u skupštinsku proceduru uputi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o praznicima Srpske, s ciljem sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike.

“Na sjednici Kolegijuma konstatovali smo da je u toku postupak sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru – Danu Republike. Zaključili smo i da je Narodnoj skupštini Republike Srpske dostavljena odluka Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri, kojom se privremeno obustavlja skupštinska odluka o raspisivanju referenduma”, rekao je novinarima Čubrilović, nakon sjednice Kolegijuma.

On je napomenu da bi izmjene i dopune Zakona o praznicima Srpske trebalo da bude razmatrane u četvrtom kvartalu ove godine.

Čubrilović je naveo da bi kraja ove godine Narodna skupština Republike Srpske trebalo da održi pet sjednica da bi na vrijeme bili usvojeni ekonomska politika i budžet Srpske za narednu godinu, te važni zakoni predviđeni programom rada.

Potpredsjednik Narodne skupšitne Republike Srpske Senad Bratić naglasio je da je na sjednici Kolegijuma zatražio da bude sprovedena odluka Ustavnog suda BiH o obustavljanju odluke o sprovođenju referenduma.

“Zatražio sam da na posebnoj skupštinskoj sjednci navedena odluka bude stavljena van snage. Potrebno je poštivati Ustav Republike Srpske, Dejtonski mirovni sporazum i Ustavni sud BiH, a Bošnjaci neće dati podršku referendumu”, rekao je Bratić, napomenuvši da mora biti postignut kompromis o obilježavanju svih praznika u BiH.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da neće biti posebne skupštinske sjednice na kojoj bi bila povučena odluka o referendumu.

“Referendum o Danu Republike biće održan, nakon čega ćemo imati smirivanje političkih tenzija”, rekao je Stevandić.

Ustavni sud BiH odbio je 17. septembra apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke ovog suda kojom je Dan Srpske – 9. januar proglašen neustavim.

Razmatrajući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti odluke o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj, Ustavni sud usvojio je privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

Referendum o Danu Republike zakazan je za nedjelju, 25. septembar.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/rs-mijenja-zakon-o-praznicima/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])