Radijatori u Republici Srpskoj topli i prije sezone

Objavljeno: 21. 9. 2016 u 14:09h

Toplane u RS privode kraju pripreme za novu sezonu grijanja, a ukoliko temperature vazduha budu niske, radijatori će biti topli i prije 15. oktobra, kada zvanično počinje sezona.

Remont postrojenja i toplovodne mreže kod većine ovih preduzeća završen je još tokom ljeta, a pri kraju je, kako kažu, i nabavka energenata da bi stanovnici imali kvalitetno grijanje.

U banjalučkoj “Toplani” tvrde da je sve spremno za početak sezone, a ukoliko budu niske temperature, grijanje će moći početi već od 1. oktobra.

“Urađan je remont opreme, instalacija i distributivne mreže. Sanirali smo 344 kilometra cjevovoda, zamijenili dva eko-paketa, koji su glavni dijelovi svakog kotla”, objasnili su u “Toplani” i dodali da je i oko 1.000 metara dotrajalih cijevi zamijenjeno novim dizelovanim, te je otkriveno 105 kvarova.

Prema njihovim riječima, ove godine prvi put je urađeno kompletno ispitivanje mreže pod pritiskom.

“Svi ovi radovi trebalo bi da budu garant da u narednu sezonu ulazimo spremniji nego ikada. Što se tiče cijene grijanja, za sada ona ostaje na prošlogodišnjem nivou”, poručili su u “Toplani”.

Cijena grijanja za stambene potrošače, dodali su u “Toplani”, je 1,65 KM po kvadratnom metru, dok je 133 marke po megavat-času za stambene potrošače koji imaju kalorimetar i 199 KM po megavat-času za poslovne potrošače.

Direktor “Toplane” u Prijedoru Ljiljana Despotović ističe da se i kod njih privode kraju pripreme za novu sezonu grijanja, te da promjena cijena u ovoj godini neće biti.

“U toku je punjenje vrelovoda. Remont je završen, energent je nabavljen. Ukoliko temperature budu niže prije početka sezone, pustićemo grijanje i ranije. Tako smo radili i ranijih godina kada je bilo potrebe i nema razloga da tako ne bude i ove”, rekla je Despotovićeva.

Sve je gotovo spremno i u bijeljinskoj “Toplani”, a prema riječima direktora ovog preduzeća Radomira Marjanovića, ostalo je da budu završene još samo neke sitnice.

“Cijena grijanja, iako nije mijenjana od 2010. godine, ostaje na prošlogodišnjem nivou. Uprkos činjenici da cijena grijanja više nije ekonomska, o njenom povećanju i ne razmišljamo”, rekao je Marjanović i istakao da je ove godine došlo do povećanja i cijene uglja, kao i drugih troškova.

Cijena grijanja je 2,75 KM po metru kvadratnom i korisnici ga plaćaju šest mjeseci, a oni koji se odluče da to učine za 12 mjeseci, prođu i dvostruko jeftinije.

“Tokom ljeta proširili smo toplovodnu mrežu, tako da će od ove sezone grijanje imati i zgrada Gradske uprave i gradska biblioteka. Do ove godine strogi centar grada nije imao mogućnost da se priključi na gradsku toplanu”, rekao je Marjanović.

Prema riječima direktora paljanske “Gradske toplane” Aleksandra Mirkovića tople radijatore imaće i stanovnici Pala.

“Nabavili smo oko 60 odsto energenta, a što se tiče ostatka, i to će stići u narednom periodu. Takođe, završen je i remont postrojenja, ostalo je da budu obavljene još samo neke sitnice”, rekao je Mirković i dodao da cijene ostaju na prošlogodišnjem nivou.

Naplata

Kao većina toplana u RS, tako i ona u Bijeljini ima problema sa neplatišama. Zbog toga je direktor “Toplane” u Bijeljini Radomir Marjanović pozvao sve korisnike koji nisu platili dug od prošle sezone da to urade što prije.

“Trenutni dug prema “Toplani” je oko 250.000 KM, što je 25 odsto od ukupnog našeg godišnjeg prihoda”, rekao je Marjanović i dodao da ta dugovanja i te kako otežavaju poslovanje preduzeća.

Cijene grijanja

Banjaluka (plaćanje cijele godine)

1,65 KM po kvadratnom metru

stambeni potrošači

Bijeljina (plaćanje pola godine)

2,75 KM po metru kvadratnom

stambeni prostor

Prijedor (plaćanje cijele godine)

1,73 KM po metru kvadratnom

stambeni prostor

Pale (plaćanje cijele godine)

1,67 KM po metru kvadratnom

stambeni prostor

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/radijatori-u-republici-srpskoj-topli-i-prije-sezone/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])