Djeci u Gradišci uskraćeno osmočasovno druženje

Objavljeno: 21. 9. 2016 u 15:42h

Za 14 djece ometene u razvoju, odlukom Centra za socijalni rad u Gradišci, ukinut je osmočasovni boravak u Dnevnom centru “Mi smo dio vas”.

Potvrdio je ovo predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Gradiška Dragoslav Šinik, ističući da je djeci ovo pravo uskraćeno od 1. septembra.

“Prioritet u Dnevnom centru su dobila djeca umjerene retardacije koja se školuju, dok je našoj djeci omogućeno da samo dva puta sedmično po dva sata borave u Centru. Međutim, mnogi roditelji žive u selima i ne mogu da dovode djecu samo na dva sata, pa da ih odmah vraćaju, zbog čega su odlučili da ih uopšte ne dovode u Centar”, kazao je Šinik.

Roditelji dodaju da su ogorčeni odlukom rukovodstva Centra za socijalni rad Gradiška jer je mališanima boravak u Dnevnom centru bio jedina prilika za učenje i druženje.

Majka dvadesetdvogodišnjaka, koji je vrijeme provodio u ovom centru, Dragica Milutinović ističe da će se roditelji svom snagom boriti za osmijehe svoje djece i neće dozvoliti da ona vrijeme provode izolovana u kući.

“Dnevni centar za našu djecu mora postojati, pa makar ga mi roditelji sami osnovali. Borićemo se i tražiti način da djeci obezbijedimo bolje uslove”, istakla je Milutinovićeva.

U Centru za socijalni rad Gradiška ističu da problema nema i da djeci sa smetnjama u razvoju nije uskraćeno dnevno zbrinjavanje u Centru “Mi smo dio vas”. Naglašavaju da od početka ovog mjeseca Centar funkcioniše po novom konceptu rada.

“Djeca kojoj je priznato pravo na dnevno zbrinjavanje podijeljena su u dvije grupe, prema vrsti smetnje i potreba. Zbog funkcionalnosti rada oni borave svaki drugi dan po dva sata u Centru. Osmočasovni boravak, kakav žele nezadovoljni roditelji djece, zakonski i organizaciono-tehnički, nije moguće ostvariti”, rekli su u Centru.

Dodaju da su kapaciteti Dnevnog centra ograničeni, te se moraju prilagoditi optimalnom broju korisnika.

“Suština problema je u zloupotrebi interesa djece od strane nekolicine nezadovoljnih roditelja, predsjednika  Udruženja Dragoslava Šinika i medijske javnosti, a u svrhu ličnih i političkih ciljeva”, istakli su u Centru.

Grupa roditelja djece sa posebnim potrebama protestovala je sredinom jula izražavajući nezadovoljstvo zbog otpuštanja njegovatelja iz Dnevnog centra “Mi smo dio vas”. Ovaj problem je u dogovoru sa načelnikom opštine Zoranom Latinovićem ubrzo riješen.

Ministarstvo

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da su za organizaciju rada dnevnih centara nadležni centri za socijalni rad i lokalna uprava.

“Očekujemo da će Centar za socijalni rad Gradiška, u saradnji sa roditeljima, pronaći najbolje rješenje za zbrinjavanje djece u Dnevni centar sa fokusom na interes djece”, rekli su u Ministarstvu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/djeci-u-gradisci-uskraceno-osmocasovno-druzenje/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot