BiH otvorila vrata Evrope

Objavljeno: 21. 9. 2016 u 14:37h

Savjet EU pozvao je juče na sastanku u Briselu Evropsku komisiju da dostavi svoje mišljenje o bh. aplikaciji za članstvo u EU, čime je BiH dobila zeleno svjetlo za narednu fazu evropskih integracija.

Konkretno, to znači da je EU prihvatila aplikaciju koju je Dragan Čović u ime Predsjedništva BiH podnio polovinom februara te da će Evropska komisija narednih sedmica poslati upitnik o svim bitnim pitanjima o evropskim integracijama, od čijih će odgovora zavisiti i brzina prihvatanja naše kandidature, nakon čega bi i zvanično mogli početi pregovori o članstvu.

Međutim, da bi do svega toga i došlo, u Savjetu EU upozoravaju da je sada bitno dokazati da nedavno usvojeni mehanizam koordinacije funkcioniše u praksi. Ministri EU su pozdravili prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali, što je zanimljivo, nije bilo riječi o objavljivanju podataka iz popisa stanovništva, zbog čega su se proteklih mjeseci lomila koplja u BiH.

U zaključcima se nalazi još nekoliko standardnih, ali i važnih formulacija, koje se odnose na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, ali i na potrebu da što prije počne implementacija odluke “Sejdić i Finci”.

Dervo Sejdić, jedan od dvojice apelanata u tom predmetu, pohvalio je spremnost EU da nastavi pristup BiH EU, ali je upozorio i na potrebu da se što prije omogući svim građanima BiH da uživaju pasivno biračko pravo, a ne samo tri konstitutivna naroda u BiH, kao što je sada slučaj.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, čestitao je građanima BiH i naglasio da ta odluka predstavlja izvanrednu i veoma pozitivnu i poruku i signal cijeloj BiH. Ističe da će upitnik biti spreman u narednih šest do sedam sedmica i poslije toga će BiH dobiti rok od oko šest mjeseci da odgovori na više hiljada pitanja iz upitnika.

Lars Guner Vigemark, specijalni predstavnik EU u BiH i šef Delegacije EU u BiH, kazao je da odluka obilježava veliku prekretnicu za evropske integracije BiH.

“Ova odluka slijedi naporan rad vodstva zemlje na svim nivoima, koje je pokazalo svoje opredjeljenje za reforme. Što je najvažnije, odluka je odgovor na zahtjeve građana za promjene i približavanje EU”, istaknuo je on.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić ocijenio je da je dobro da se prihvati aplikacija, jer će pitanja iz upitnika natjerati političare da se, umjesto političkim sukobima, okrenu odgovorima na tehnička pitanja iz tog dokumenta.

Čović je pozdravio zaključke, istaknuvši da je zadovoljan dinamikom na evropskom putu, kao i činjenicom da i priča o referendumu u RS i atmosfera koja se gradi u zadnjih nekoliko mjeseci nije previše opteretila odnos BiH s članicama EU.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, ocijenio je da je odluka veliko ohrabrenje za sve dobronamjerne ljude i u RS i u FBiH. Crnadak je naglasio da ova odluka vraća optimizam u BiH.

Kristijan Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, izrazio je nadu da će Evropska komisija brzo reagovati na zahtjev Vijeća i poslati upitnik što je prije moguće, tako da vlasti BiH mogu početi pripremati odgovore. Naglašava da je upitnik kompleksan i zahtjevan zadatak koji će iziskivati mnogo napora, ozbiljnosti i predanosti.

Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazala je da je ovo poseban dan za BiH.

“Sada smo u statusu pretkandidata i učinićemo sve da u BiH radimo na ispunjavanju uvjeta, znam da će biti teških pitanja koja moramo riješiti, ali vjerujem da ćemo uspjeti”, rekla je Krišto.

Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost, ističe da je odluka Vijeća EU o BiH važna i dobra, ali da, nažalost, ovaj zaključak u odnosu na Crnu Goru i Srbiju dolazi sa zakašnjenjem od oko sedam godina.

“I, nažalost, ne isključivom krivicom BiH, već i nepromišljenim i lošim uslovljavanjem BiH od strane EU u zadnjih desetak godina. Nadam se da će, kao i u slučaju zadnje tri zemlje, Evropska komisija u roku od oko mjesec dana vlastima BiH dostaviti upitnik i da će odgovaranje na upitnik otvoriti proces spoznaje dubine i pozadine bh. problema, te shodno tome i ozbiljnijeg pristupa dizajniranju i provedbi reformi i približavanju stvarnim standardima EU”, rekao je Ćerimagić.

Reakcije na Twitteru

Johanes Han

Evropska komisija je spremna raditi sa BiH na ovom važnom koraku ka EU

Sebastian Kurc

Drago mi je da je Savjet EU proslijedio aplikaciju, puna podrška za BiH

Tanja Fajon

Pozdravljam zeleno svjetlo, građani BiH zaslužuju posvećenost lidera reformama

Karl Bilt

Ovo je važan korak, jer je Evropska komisija formalno pitana za mišljenje o BiH

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih-otvorila-vrata-evrope/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])