Razbijen plan za izazivanje haosa

Objavljeno: 20. 9. 2016 u 14:19h

Napadi i provokacije koje su na dan održavanja referenduma u Srpskoj, u cilju onemogućavanja glasanja, planirale ekstremne grupe pod dirigentskom palicom otuđenih centara moći u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, osujećeni su jer su ti planovi otkriveni na vrijeme.

Istakao je to sagovornik “Glasa Srpske” blizak bezbjednosnim strukturama i naglasio da postoje podaci i o pokušaju organizovanja terorističkog napada, ali da je i ta prijetnja zahvaljujući blagovremenim informacijama stavljena pod kontrolu.

“Sve je to operativno pokriveno, a sve ekstremne grupe dobro poznate. Indikativna je iznenadna tišina nakon burnih reagovanja iz FBiH povodom održavanja referenduma. I to primirivanje situacije takođe spada u fazu pripreme izazivanja nestabilnosti i haosa na dan održavanja referenduma, ali ništa od toga neće biti realizovano. Sve je raskrinkano na vrijeme”, kaže sagovornik.

Mediji u BiH i Srbiji objavili su nedavno da je OBA pokrenula akciju pod nazivom “Vruća kasna jesen-rana zima” u cilju destabilizacije RS i Srbije. Dio tog plana je i prisluškivanje zvaničnika s obje strane Drine, a na prvom mjestu predsjednika Srpske i premijera Srbije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, te izazivanje incidenata.

“RS posjeduje bolje uređaji za zaštitu od prisluškivanja od onih koje posjeduje OBA, tako da praktično pripadnici OBA koji prisluškuju uglavnom čuju samo ono što prisluškivani i žele da im otkriju. Takva situacije je bar kada je riječ o visokopozicioniranim funkcionerima. Uprkos stavljanju situacije pod kontrolu brine činjenica da je taj plan postojao i da u njemu učestvuju dijelovi OBA, te da su na meti prisluškivanja visokopozicionirani funkcioneri RS i Srbije”, kaže izvor.

Ističe da bi pripadnici OBA prisluškivali na isti način i u slučaju da nema referenduma u RS, jer su zato i dovedeni u tu agenciju.

“Riječ je o kadrovima bivše bošnjačke tajne službe AID. Najmoćniji stranci prvo su bili protiv imenovanja sadašnjeg direktora OBA Osmana Mehmedagića na tu poziciju zbog njegove radikalne ratne prošlosti, ali kad je prihvatio njihove uslove, postavljen je na poziciju šefa OBA”, rekao je sagovornik.

Dodao je da su agenti OBA koji su bili zaduženi za plan destabilizacije preko svojih plaćenika u medijima podmetnuli i priču da je Vučić iz RS dobio falsifikovane dokumente u kojima je navedeno da ga prisluškuju pripadnici OBA.

“Prava istina je da su ti dokumenti vjerodostojni i dokaz su o prisluškivanju. Dokumente su Vučiću dali pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Provjerom je ustanovljeno da je tačno sve što piše u njima. Prisluškivanje iz OBA nije ništa novo, to traje godinama, ali je u posljednje vrijeme, nakon promjene kadrova u OBA, pojačano. S takvim načinom rada OBA, kao agencije BiH, Srpskoj ne preostaje ništa drugo nego da formira svoju obavještajno-bezbjednosnu agenciju”, rekao je izvor.

Bivši ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić kaže da su problemi u obavještajno-bezbjednosnom sektoru BiH ogromni i da tu nema nikakvog reda zbog prevelikog broja nadležnosti, loših zakona i loše koordinacije između bezbjednosnih agencija u BiH.

“U BiH postoje 22 bezbjednosne agencije između kojih nema nikakve koordinacije. U takvoj situaciji nije čudno to što pripadnici pojedinih agencija rade i mimo zakona. U toj opštoj šumi pojedine agencije preuzimaju nadležnosti i koriste ovlašćenja koja im ne pripadaju. Sve to treba što prije regulisati i uvesti u ustavni i zakonski okvir, ali to je težak put. Pitanje je koliko još takvih slučajeva ima, a da još nisu ugledali svjetlost dana”, rekao je Jovičić.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbjednost u Beogradu Orhan Dragaš rekao je da međunarodna zajednica i velike sile moraju reagovati na nove pokušaje izazivanja rata u BiH i na Balkanu. U Zajedničkoj komisiji Parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA nismo uspjeli da dođemo do izjave.

Odbrana

Radislav Jovičić kaže da RS ima kapacitete da se suprotstavi nezakonitom djelovanju obavješajno-bezbjednosnih struktura sa nivoa BiH i iz okruženja.

“MUP RS ima svoje odjeljenje koje odlično radi na tim poslovima. Neke korake treba da preduzmu i politički lideri. Te probleme treba da rješavaju sa svojim kolegama na sastancima na zajedničkom nivou vlasti. To je jedini način”, rekao je Jovičić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/razbijen-plan-za-izazivanje-haosa/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])