Protest zbog otvaranja TE Stanari: Prouzokovaćete 1800 smrtnih slučajeva!

Objavljeno: 19. 9. 2016 u 20:35h

Dan prije otvaranja Termoelektrane u Stanarima protest ispred zgrade Vlade. U kombinezonima i sa maskama na licima aktivisti Centra za životnu sredinu simbolično su prikazali, kako tvrde, budući štetan uticaj na stanovništvo.

Uradili su studiju uticaja i izračunali da će TE zbog zagađenja prouzrokovati oko 1800 smrtnih slučajeva, a sve to kažu, koštaće državu najviše 1,1 milijardu evra. Računicu su ispisali na ogromni fiskalni račun koji su na protokolu predali predsjednici Vlade.

“Čiste termoelektrane na ugalj jednostavno ne postoje. One su prljave koliko god bile moderne, tako da uvijek postoji šteta koju će oni da prouzrokuju tako da smo tim povodom izradili zdravstvenu studiju uz pomoć stručnjaka koji su radili za EU po metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije”, rekao je Igor Kalaba iz Centara za životnu sredinu.

Aktivisti ne traže gašenje novoizgradjene TE već da, kako kažu, Vlada ubuduće ne gradi nove. Njihov performans u Vladi su nazvali cirkuskom predstavom. Tvrdnje aktivista Centra za životnu sredinu u resornom ministarstvu su nazvali paušalnim i pseudonaučnim kojim, kako tvrde, žele da uznemire javnost.

“Pa baš mislite da je neko odlučio da uloži 550 miliona eura kao što je investitor to odlučio, a da pri tom uzme i ugrozi bilo kakve standarde i napravi neki problem zbog čega poslije treba da odgovara. Pa niko nema viška novca da ga ulaže, pa da poslije treba da plaća određene penale, kazne i slično”, rekla je predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović.

Iz EFT grupe koja je finansirala projekat, prethodnih mjeseci su ukazivali na to da su napravili najmoderniju termoelektranu po svim ekološkim standardima. Ista priča je, tvrde, i kod odlaganja čvrstog otpada na takozvane pepeljare.

“Kao što se vidi, ona je urađena po najboljim iskustvima, svjetskim. To znači da je obložena nepropusnom folijom, da je urađena drenaža, da neće biti mogućnosti pojave nekih odsjednih voda koje mogu da odlaze negdje u neke vodotoke i podzemne vode”, rekao je pomoćnik direktora za kvalitet i zaštitu okoliša TE Stanari Miladin Trbić.

Iz Vlade poručuju da su propisani strogi uslovi za zaštitu vazduha što, kako tvrde, dokazuju i mjerenja koja su izvršena tokom probnog tada termoelektrane u Stanarima – a koja pokazuju da su daleko ispod graničnih vrijednosti propisanih ekološkom dozvolom.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/protest-zbog-otvaranja-te-stanari-prouzokovacete-1800-smrtnih-slucajeva/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])