Najmlađi penzioner u RS ima 26 godina

Objavljeno: 19. 9. 2016 u 14:39h

Najmlađi korisnik invalidske penzije u Republici Srpskoj ima 26 godina i već tri godine prima penzijski ček.

Kako su objasnili u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS, riječ je o korisniku rođenom 1990. godine, koji prima penziju od oktobra 2013. sa ostvarenim stažom osiguranja dvije godine i 11 mjeseci.

“Kada je riječ o najmlađim penzionerima, osim njega, invalidsku penziju od 2012. godine prima i još jedan stanovnik RS koji ima 27 godina”, rekli su Fondu PIO.

U Fondu PIO su dodali da je za prvih osam mjeseci ove godine u RS ostvareno 936 invalidskih penzija.

U postupku ocjene radne sposobnosti, prema njihovim riječima, trenutno se nalazi još oko 200 podnosilaca zahtjeva za invalidsku penziju.

“Najčešći razlog odlaska u invalidsku penziju su kardiovaskularne i bolesti koštanog i mišićnog sistema, te karcinomi i psihosomatska oboljenja”, kazali su u Fondu PIO.

Invalidsku penziju lani je, prema njihovim podacima, ostvarilo 1.100 stanovnika RS, dok ih je samo godinu ranije bilo 211 više.

“Za ocjenu radne sposobnosti sa ciljem ostvarivanja prava na invalidsku penziju prošle godine podneseno je 5.088 zahtjeva. Procenat ocjene koja je rezultirala gubitkom radne sposobnosti je 21,6 odsto”, istakli su u Fondu.

Dodali su da je na adresu Fonda 2014. godine stiglo 128 zahtjeva manje, u odnosu na lani, ali da je u 26,4 odsto slučajeva utvrđen gubitak radne sposobnosti.

Što se tiče visine invalidske penzije, prema Zakonu o PIO, obračunava se na isti način kao i starosna penzija.

“Visina penzije je u direktnoj zavisnosti od dužine penzijskog staža. Osim toga, ona zavisi i od visine plate i osnovice osiguranja na koje je vršena uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje”, kazali su u Fondu.

Međutim, ako je riječ o povredi na poslu, koja je uzročnik invalidnosti ili smrti osiguranika, naglasili su u Fondu, dobija se puna penzija, odnosno kao da je ostvaren puni penzijski staž od 40 godina.

“Minimum za ostvarivanje prava na invalidsku penziju je pet godina staža osiguranja ili deset godina penzijskog staža, osim u slučaju povrede na radu”, dodali su u Fondu PIO.

Prvi čovjek penzionera u RS Rade Rakulj istakao je da u pojedinim opštinama Srpske ima više korisnika invalidskih nego starosnih penzija.

“Mladić i od 18 godina u slučaju neke nesreće na poslu postaje penzioner. Međutim, kod nas su mladi ljudi masovno odlazili u penzije poslije proteklog rata kupujući medicinsku dokumentaciju. Zbog toga danas u RS ima mnogo mladih koji su u penziji”, rekao je Rakulj.

Dodao je da RS ima najveći procenat penzionera u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije.

Rakulj je naglasio da su pojedini stanovnici u RS ostvarili penziju, a zatim otišli u inostranstvo da rade, dok ček dolazi u ruke članovima njihove porodice.

Prava

U Fondu PIO ističu da je za ostvarenje prava na invalidsku penziju potrebno da prije donošenja ovog rješenja ljekarska komisija donese nalaz, ocjenu i mišljenje o gubitku radne sposobnosti.

“Ocjena može biti i da ne postoji invalidnost ili liječenje nije završeno, kao i neki drugi modaliteti ocjene”, objasnili su u Fondu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/najmladi-penzioner-u-rs-ima-26-godina/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot