Ustavni sud BiH odbio sve apelacije iz Republike Srpske

Objavljeno: 18. 9. 2016 u 09:26h

Ustavni sud BiH odbio je zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. januara smatra neustavnim, javio je novinar Glasa Srpske.

U obrazloženju odluke navedeno je da je, prema Pravilima Ustavnog suda, uslov za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda postojanje, odnosno otkrivanje činjenice koja bi po svojoj prirodi mogla uticati na ishod spora i koja, kad je odluka bila donesena, nije bila poznata.

Ocjenjujući da Narodna skupština Republike Srpske u svom zahtjevu za preispitivanje nije prezentovala nikakve nove činjenice koje bi mogle uticati na drugačiju odluku Ustavnoga suda u ovom slučaju, Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje njegove Odluke od 26. novembra prošle godine, zbog čega je odbio zahtjev Narodne skupštine.

“Odlučujući o zahtjevu za preispitivanje, Ustavni sud je utvrdio da je u pobijanoj Odluci dao obrazloženje svih okolnosti na koje Narodna skupština Republike Srpske ponovno ukazuje u zahtjevu za preispitivanje”, dodaje se u saopštenju Suda.

Ustavni sud je juče usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju republičkog referenduma.

Ovu odluku Sud je donio razmatrajući zahtjeve za donošenje privremene mjere koje su podnijeli predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te predstavnici bošnjačkih političkih stranaka u parlamentima BiH i Federacije BiH, a kojima je traženo obustavljanje primjene Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske.

Ustavni sud je, navodi se u saopštenju, konstatovao da u ovoj fazi postupka postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi provođenje referenduma, prije nego što Sud odluči o zahtjevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice, najprije za izvršenje odluke ove pravosudne institucije o ocjeni ustavnosti određenih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske.

Ističući da Narodna skupština Republike Srpske nije pobila navode podnosilaca zahtjeva da su aktivnosti na organizaciji i provođenju referenduma u toku, Ustavni sud ocijenio je da sve to može imati vrlo negativne posljedice za izvršenje njegove Odluke u vezi sa Danom Republike Srpske.

“Ustavni sud je uvjeren da je, u smislu člana 64. stav (1) Pravila Ustavnog suda, u interesu svih strana u ovom postupku zaštita ustavnog poretka i stabilnosti BiH, te nesmetan rad Ustavnog suda u konkretnome slučaju. Ustavni sud je uvjeren da privremena obustava primjene Odluke o referendumu – do donošenja konačne odluke o postavljenim zahtjevima, nije u suprotnosti sa navedenim interesima, već im direktno doprinosi”, zaključuje se u saopštenju.

Sjednici Ustavnog suda BiH je prisustvovalo svih njegovih devet članova – šest domaćih i troje stranih sudija.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ustavni-sud-bih-odbio-sve-apelacije-iz-republike-srpske/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])