Za veće plate voze po Evropi

Objavljeno: 16. 9. 2016 u 14:44h

Broj vozača koji “trbuhom za kruhom” odlaze u inostranstvo vrtoglavo raste, a to potvrđuje i podatak Agencije za rad i zapošljavanje BiH da je u prvih šest mjeseci ove godine samo u Sloveniji zaposleno 579 ovdašnjih vozača.

Masovan odlazak vozača u zemlje Evropske unije, prvenstveno zbog većih plata, zabrinuo je prevoznička udruženja. Prema njihovim evidencijama za nepunih devet mjeseci 2016. godine RS je napustilo više od 200 vozača, dok njih još najmanje 70 čeka na papire.

Upozoravaju da će, ako se nastavi ovakav trend odliva ovih prijeko potrebnih kadrova, uskoro suočiti sa ozbiljnim problemom nedostatka kvalifikovanih vozača.

Presudan faktor za odlazak u inostranstvo je novac, jer vozači u BiH mjesečno zarade oko 58 maraka, dok će u Sloveniji, Austriji ili Njemačkoj za isti posao biti plaćen od 2.000 do 3.000 evra.

Jedan od onih koji čeka na papire kako bi otišao preko granice je i Draško Talijan, koji je ujedno ipredsjednik Udruženja vozača gradskog i prigradskog prevoza banjalučke regije.

“Trenutno je najaktuelnije tržište Slovenija, međutim imamo najave da bi od nove godine mogao biti olakšan i pristup tržištima Austrije i Njemačke”, rekao je Talijan dodavši da prevoznici za mizerne plate primoravaju vozače da rade i po 18 časova dnevno.

“I zbog toga, između ostalog, vozač koji ode u inostranstvo, odmah traži posao za svog kolegu”,  rekao je Talijan.

Prevoznici iz RS kažu da već sad u cijeloj BiH nije moguće pronaći kvalitetnog vozača, ma koliko da ga platite. Razlog je jednostavan – svi su otišli preko granice.

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić priznaje da je razlog odlaska preko granice, mala plata vozača.

“Nadležnima smo uputili dopis da se organizuje sastanak, u namjeri da spriječimo odliv vozača, a na odgovor još uvijek čekamo. Polako dolazimo u situaciju da je zbog nestašice šofera na drumovima RS sve manje autobusa i kamiona naših prevoznika”, rekao je Grbić.

Dodao je da, kako je krenulo, prevoz putnika i transport robe u RS vršiće firme iz Hrvatske, Njemačke, Makedonije i drugih zemlja, jer je evidentno da se iz dana u dan u RS smanjuje broj domaćih prevoznika.

“Prevoznici, nažalost, nisu u mogućnosti da vozačima povećaju platu, iako bi to rado učinili, jer nemaju mogućnosti, imajući u vidu cijene goriva”,  rekao je Grbić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je i ovaj primjer odliva radne snage, na neki način tužan.

“Vlade i nadležni u oba entiteta u BiH pasivni su po pitanju stvaranja dobre poslovne klime. Nadležni žive u oblacima i od novca koji se prikuplja od PDV-a, a realni sektor je nešto o čemu ništa ne znaju, niti ih to mnogo interesuje”, rekao je Pavlović, dodajući da vlasti ne shvataju da ljudi čine posao, prave novu vrijednost i doprinose punjenju budžeta.

Zapošljavanje

U programu rada za 2017. godinu, koji stoji na sajtu Agencije za rad i zapošljavanje BiH, navedeno je da im je jedan od prioriteta sprovođenje raznih međunarodnih sporazuma u oblasti zapošljavanja. Vrata za naše radnike najšire će biti otvorena u Sloveniji i Njemačkoj. Zbog pozitivnih ekonomskih kretanja privrede u Sloveniji, iduće godine očekuje se zapošljavanje oko 3.100 radnika iz BiH.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/za-vece-plate-voze-po-evropi/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])