Viršle i slatkiše zamijenili voćem i povrćem

Objavljeno: 15. 9. 2016 u 14:06h

Vrtići u kojima mališani za doručak i užinu umjesto viršli, pašteta, grickalica i slatkiša jedu povrće i svježe voće, a piju vodu i čajeve dio su obrazovnog sistema u RS, ali tek u nekoliko predškolskih ustanova, a razvoj zdravih navika u ishrani kod te djece dao je dobre rezultate.

Inicijativa “Škole i predškolske ustanove prijatelji pravilne ishrane” (PUPPI), u koju je bilo uključeno pet obrazovnih ustanova u prethodne dvije godine, prema ocjenama direktora vrtića, dala je više nego dobre rezultate, a sada se sumiraju i rezultati u Institutu za javno zdravstvo RS.

Ovakav veoma zdrav način ishrane bio je u vrtićima u Doboju, Palama, Trebinju, Foči, te banjalučkom vrtiću “Plavi čuperak”, a da li će biti proširen i na druge predškolske ustanove još se ne zna.

Jelena Kurtinović, direktorica JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, rekla je da u tri centralne kuhinje u kojima se priprema hrana za banjalučke mališane postoji tendencija da hranu isporučuju prema novim pravilnicima, te da bi informacija moglo biti poznato nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

U fočanskoj JU “Čika Jova Zmaj” kao sastavni dio ove inicijative, između ostalog, urađena je i mala bašta, u kojoj su sađena organska sjemena.

“Tokom ovog perioda mnogo se više vodilo računa o nutritivnoj vrijednosti ishrane, a novine su i to da su povučene hrenovke, salame, paštete i to djeca apsolutno više ne koriste u vrtiću. Pored toga, uveli smo i voćne rođendane, koji se više ne proslavljaju uz tortu, grickalice i sokove već im se servira voće na kreativan način”, rekla je za “Nezavisne” Slađana Vladičić, direktorica ove predškolske ustanove, i dodala da je takav način ishrane postao sastvani dio života vrtića.

Dodaje da sada čekaju rezultate komisije, te da su mjerenja djece evidentirana putem softvera Instituta za javno zdravstvo RS, koji se koristi i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Slavica Živković, direktorica predškolske ustanove “Majke Jugovića” u Doboju, kaže da su djeca prihvatila zdrav način ishrane jako dobro, te da je sada u toku postupak izdavanja sertifikata ustanova koje su dio ovog projekta.

“Sada više nemamo uopšte grickalice i slatkiše, a ubacili smo dosta povrća i kuvanu pšenicu. Od pića koristimo samo vodu i čajeve, a od ovakvog programa ishrane nećemo odustajati”, rekla je Živkovićeva.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS, koje je podržalo ovaj projekat, rekli su da Uputstvo za razvoj, implementaciju i evaluaciju inicijative “Kako postati škola/predškolska ustanova prijatelj pravilne ishrane”, a kojeg su se ove ustanove pridržavale, stvara pretpostavku i za bolje mobilisanje i uključivanje raspoloživih prostornih i kadrovskih resursa za unapređenje ishrane djece i zdravog načina života.

U Institutu za javno zdravstvo RS, koji je nosilac projekta, rekli su da je projekta u završnoj fazi i da će aktivnosti biti okonačane u narednih desetak dana.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/virsle-i-slatkise-zamijenili-vocem-i-povrcem/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])