Potporučnik koji razbija stereotipe o ženama u uniformi (Foto) (Video)

Objavljeno: 14. 9. 2016 u 12:27h

Aldina Dugonjić, potporučnik Oružanih snaga (OS) BiH nakon godinu dana i šest mjeseci službe razbila je sve stereotipe o ženama u uniformi.

Iako po zanimanju inženjer prehrambene tehnologije, Aldina je oficir u činu potporučnika. Mnogi mladi smatraju da se u OS BiH uglavnom primaju oficiri strukovnih zanimanja, ali kroz Aldinin primjer vidimo da nije tako.

Potporučnik Dugonjić uspješno je savladala niz zahtjevnih fizičkih i psihičkih testiranja. Kaže da joj fizička testiranja koja su najčešće predmet stereotipa za žene u uniformi nisu teško pala, i da ih je podjednako dobro savladala kao i njene kolege.

Čak je bilo situacija kada su djevojke završavale ove testove sa boljim rezultatima od mladića. U daljem razgovoru Aldina kaže kako često dobija isti set pitanja o tome kako je završila u OS BiH, i kako se snalazi. Međutim, svako ko je bolje upozna brzo shvati da je njen poziv isti kao i bilo koji drugi.

„Biti oficir nije lako. Testiranja su veoma zahtjevna ali sve s ciljem da postanemo odlučne mlade vođe, koje mogu adekvatno odgovoriti na sve zadatke. OS BiH nam omogućavaju dodatno usavršavanje, kako lično, tako i profesionalno, te nam pružaju mogućnost za kvalitetniju budućnost“, ističe Aldina.

Znamo da samo obrazovan i sposoban kadar može dati svoj puni doprinos našoj zemlji. S tim u vezi Ministarstvo odbrane BiH nastavlja sa zanavljanjem oficirskog kadra, odnosno vrši „smjenu generacija” koja će u narednih pet godina proizvesti „zamjenu“ oko 2.000 oficira, koji će temeljem odredbi Zakona o službi otići iz OS BiH, uglavnom u penziju.

Ovim procesom se stvara prilika za zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi. Podsjetimo, 05. septembra, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je IV javni konkurs za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga BiH.

Javnim konkursom koji će trajati do 30. septembra 2016. otvaraju se 74 formacijska mjesta, različitih rodova i službi. Ovo je idealna prilika za zaposlenje djevojaka i mladića koji imaju završen fakultet i manje od 27 godina na dan 01.01.2018., kada nakon jednogodišnje obuke potpisuju Ugovor o prijemu u vojnu službu.

Više informacija o konkursu se može pronaći na stranici Ministarstva odbrane BiH www.mod.gov.ba.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/potporucnik-koji-razbija-stereotipe-o-zenama-u-uniformi-foto-video/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot