Na đačkim leđima oko sedam kg

Objavljeno: 14. 9. 2016 u 15:41h

Učenici od drugog do petog razreda osnovnih škola u RS svakodnevno na leđima nose đački ranac težak i do sedam kilogram, što stručnjaci smatraju preprekom za normalan rast i razvoj mališana.

Iako su nadležne institucije prepoznale ovaj problem, te donijele i mjere koje bi trebalo da ga vremenom otklone, đaci se i dalje svakodnevno bore sa preteškim torbama.

Zbog toga mnogi postavljaju pitanje kome je potrebna pernica na “tri sprata” i da li je velika sveska sa tvrdim koricama u funkciji boljeg obrazovanja. Osim toga, s razlogom se u sumnja u opravdanost nošenja i udžbenika i radne sveske za svaki predmet. Postavlja se i pitanje zbog čega učenici ne mogu u školi ostaviti radne listove, ili atlase, blokove za likovno i slično.

Kako je objasnio direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, u RS već više od dvije godine postoje mjere koje imaju za cilj smanjenje težine školskih ranaca, ali priznaje da ih malo ko primjenjuje.

“Te mjere odnose se i na roditelje i učitelje, a kad bi svako od njih uradio bar po dvije ili tri, đačka torba bi bila mnogo lakša. Zbog toga sam na posljednjem savjetovanju, prije mjesec dana, svim direktorima osnovnih škola najavio da ću svaki mjesec tražiti izvještaj šta se u vezi s tim pitanjem uradilo”, rekao je Damjanović.

Jedna od mjera je i da škole koje rade u jednoj smjeni, a takvih je mnogo, odrede prostoriju u kojoj će đaci ostavljati nepotrebne stvari i kući nositi samo ono iz čega će raditi domaći zadatak. Takođe, sve škole bi trebalo da imaju ormariće gdje bi đaci mogli ostavljati svoje udžbenike.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović objašnjava da škole iznalaze rješenja u skladu sa svojim mogućnostima.

“Trebalo bi da svaka škola ima ormarić, međutim za to treba mnogo novca, posebno kad je riječ o onima koje imaju oko 1.000 đaka”, rekao je Mišljenović.

Majka osmogodišnjakinje Jela Miljić ističe da torba njene kćerke, koja je teći razred, nije baš svaki dan teška, ali da ima i onih dana kada je ni ona sama ne može nositi.

Istraživanja su pokazala da više od 70 odsto učenika drugog i trećeg razreda u RS nosi torbu težu od dozvoljene težine od deset do 15 odsto težine učenika. Dakle, ako je dijete teško 30 kilograma, njegova školska torba ne bi smjela preći težinu od tri kilograma.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/na-dackim-ledima-oko-sedam-kg/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot