Kako kradu iz auta bez obijanja i razbijanja?

Objavljeno: 14. 9. 2016 u 12:04h

Da li znate da lopovi mogu da blokiraju daljinsku komandu za zaključavanje vašeg automobila? Kako da provjerite da li je neko uspjeo da blokira zaključavanje?

Ako se uvjerite da je auto zaključan, da li lopovi mogu naknadno da ga otključaju? Parkirate auto, izađete, zalupite vrata, napravite nekoliko koraka i tek onda pritisnete dugme za zaključavanje, kao i hiljadu puta prije toga.

Međutim, ovaj put se nedaleko od vas nalazi lopov sa uređajem koji blokira signal sa vašeg „daljinskog“ i tako auto ostane otključan. Vi ništa niste primijetili, a vozilo je ostalo nezaštićeno.

Lopovi sačekaju da se udaljite i onda, bez obijanja brave ili razbijanja stakala ulaze i kradu sve što smatraju vrednim. Slučajni prolaznici ne vide ništa sumnjivo – dva momka traže nešto po kolima (dok treći čuva stražu)…

Kako vozač ne primjeti da se auto nije zaključao?

Mnogi će pomisliti: „Kako je moguće da neko ne primjeti da se auto nije zaključao? Zar mu nije bilo čudno što nije čuo zaključavanje brave, što alarm nije kratko zapištao ili što nisu zasvijetleli migavci ili farovi“. Objašnjenje je vrlo jednostavno. Kada je neko u žurbi, pa još nezgodno parkira auto na usko parking mesto u veoma bučnom okruženju, uzme par stvari sa zadnjeg sedišta, zalupi vrata i krene, pa tek nakon nekoliko metara pritisne dugme na ključu, lako se desi da uopšte ne obrati pažnju na pokazatelje da je zaključavanje uspešno obavljeno.

Dakle:

  • Mnogi tu radnju obavljaju gotovo refleksno, pa ni ne obraćaju pažnju na sam automobil
  • Ako su u žurbi i već su krenuli, znači da su okrenuti leđima, pa nisu ni vidjeli izostanak svjetlosne signalizacije
  • Ako je oko njih buka (u podzemnim garažama cvile gume, dovikuju se ljudi, prolaze druga vozila, a sve odjekuje…), nisu ni registrovali da alarm nije zapištao (ako uopšte treba da zapišti)

Kako nas auto obavještava da se zaključao?

Zavisi od modela, generacije, opreme… Na primjer, prilikom zaključavanja će dvaput zapištati i dvaput zasvijetleti migavci, a prilikom otključavanja jednom zapištati i jednom zasvijetleti migavci. Kod nekih starijih vozila ili kod onih kod kojih je daljinsko otključavanje/zaključavanje naknadno ugrađeno, može da se desi da taj sistem nema svjetlosno ili zvučno obavještavanje, pa vozač može samo po zvuku zaključavanja ili otključavanja brava da zaključi šta se dešava, mada je to rijetkost.

Kako se zaštiti od krađe uz pomoć ometača?

Vrlo jednostavno: Izađete iz auta, okrenete se prema njemu, pritisnete dugme za zaključavanje i uvjerite se da je zapištalo i/ili zasvijetlelo sve što je trebalo. Provjerite ručno da li su vrata zaključana.

Kada se pojavio ovaj način krađe?

Teško je reći kada su lopovi počeli da koriste ovaj metod kod nas. Upotreba ometača za krađu iz automobila je već dugo prisutna širom svijeta. Imajte u vidu da se ometači lako nabavljaju i da nisu skupi, kao i da mnogi lopovi to znaju.

Postoje li uređaji koji mogu da otkriju ometače?

Postoje, ali nema nikakve potrebe da ih nabavljate. Važno je samo da provjerite da li su se vrata stvarno zaključala kada ste pritisli dugme na ključu.

Izvor: polovniautomobili.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/automobilizam/kako-kradu-iz-auta-bez-obijanja-i-razbijanja/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot