Smrtonosni Azijski stršljen prijeti i BiH

Objavljeno: 13. 9. 2016 u 20:59h

Azijski stršljenovi, koji već nekoliko mjeseci izazivaju paniku među stanovništvom Slovenije i Hrvatske, očekuju se i u Bosni i Hercegovini.

U posljednjih deset godina postoje jasno dokumentovani podaci o pojavi treće vrste stršljena u Evropi: azijski žutonogi stršljen (Vespa velutina) za kojeg se pouzdano zna da je slučajno transportovan u Bordo (Francuska) kontejnerima koji se koriste za prekomorsku trgovinu 2004. Od tada vrsta se rapidnom brzinom širila kroz jugozapadnu Francusku pa je nedugo iza toga primjećena u sjeveroistočnoj Španiji, Holandiji i Portugalu.

Azijski džinovski stršljen može da napravi ozbiljne probleme ljudima koje ubode često smrtnim ishodom.

Imaju toliko otrova da u nekoliko uboda mogu da dovedu do prestanka rada bubrega a do reakcije dolazi već za minut, simptomi su gubljenje svijesti žrtve, pad pritiska, otežano disanje pa čak i smrt.

Leti brzinom do 60 kilometara na sat, a svake godine ubije oko 40 ljudi, profesor  ipak ovaj stršljen nije agresivna vrsta i on zapravo najveću opasnost predstavlja za pčele.

Vrlo su agresivni za potrebe ishrane vlastitog legla i trebaju mnogo proteinske hrane a to su najčešće dijelovi odraslih pčela. Stoga pčelari veoma bojažljivo posmatraju na kretanje i seobu ovih insekata iz Hrvatske ka BiH.

Evropu autohtono naseljavaju dvije vrste stršljenova: evropski stršljen i orijentalni stršljen od kojih je prva vrsta svuda prisutna i uobičajena u Bosni i Hercegovini. Ipak, azijski stršljen nikada ranije nije primjećen u BIH.

Izvor: Mojkontakt

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/smrtonosni-azijski-strsljen-prijeti-i-bih/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot