Šef vehabijskog sela pjeva hitove Riblje čorbe

Objavljeno: 13. 9. 2016 u 14:42h

Novinari njemačkog Noje Cerer Cajtunga boravili su u selu Ošve u BiH gdje su posjetili selefijsko selo i tamošnjeg šefa lokalne zajednice Izeta Hadžića.

Bivši rok muzičar, koji je bijeg od neobuzdanog života pronašao u selefizmu, sanja o životu pustinjaka koji živi za sebe i za Boga. O njemu, između ostalog, pišu njemački mediji.

„Bijela pletena kapa na glavi, duga brada i kratke pantalone do članaka. Tako zamišljamo jednog selefiju. I upravo tako izgleda Izet Hadžić dok izlazi iz svoje kuće. Kaže da mu je žao, ali sada nije povoljno vrijeme (za razgovor). Kaže da moramo čekati dok ne skloni oružje. 50-godišnji Hadžić je šef ozloglašenog selefijskog sela Ošve u srednjoj Bosni.”

“Selo redovno pretresaju patrole SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu). Ako bi se kod nas pronašla samo patrona, mi bi bili uhapšeni“, kaže Hadžić.

Ipak, oprez vlasti nije bez razloga. Prema informacijama bivšeg gradonačelnika Maglaja Dževada Galijaševića, proteklih godina je sedam osoba otišlo u Siriju i Irak kako bi se borili za božiju državu. Često nije riječ samo o pojedincima, već o čitavim porodicama koje putuju u područja koja kontrolira Islamska država kako bi tamo živeli u skladu sa šerijatom. Na pitanje o tome Hadžić priznaje da njegov uticaj glavnog starješine sela ne dopire do svih porodica.

„Nažalost postoje još dvije ili tri kuće u kojima žive mračni tipovi“, kaže on.

Na pitanje kako se on ophodi prema njima kaže da su oni izolovani od strane članova zajednice.

Hadžić je odrastao u Maglaju gde je, kao mladić, osnovao hard-rok band Blek Lejdi. On je bio gitarista. Njegov bend je tokom ljetnih mjeseci nastupao širom bivše Jugoslavije. Bio je to neobuzdan život sa mnogo alkohola i žena. A onda je došao rat. Hadžić je bio u službi u Armiji BiH. Nakon rata je svirao u kafanama na Balkanu. Ali od tada se više ne traži rok, već narodnjaci.

Hadžić je pio još više i takođe još češće je varao svoju ženu.

“Znao sam da bih se oslobodio tog života, trebao sam još jaču zavisnost.“ Našao ju je u islamu, odnosno u selefizmu.

Od tada, od 1998. godine, Hadžićev život se iz temelja promijenio. Gitaru više ne uzima u svoje ruke, o alkoholu se potpuno ćuti. Nepoznatim ženama više ne pruža ni ruku. Ali s vremena na vrijeme nešto otpjeva. Jedva da smo to zatražili, on već pjeva nekoliko taktova. I pjeva pjesmu Bore Đorđevića, koji se, kako tvrdi, devedesetih godina stavio na stranu nacionalista”.

Izvor: kurir.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sef-vehabijskog-sela-pjeva-hitove-riblje-corbe/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])