Mljekari i mesari u BiH pod lupom ruskih inspektora

Objavljeno: 13. 9. 2016 u 10:37h

Inspektori Ruske federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor – “Rosselkhoznadzor” započeli su juče dvonedjeljnu posjetu BiH, kako bi izvršili uvid u ispunjenost uslova bh. institucija i proizvođača za izvoz mlijeka, mesa i njihovih prerađevina u tu zemlju.

Naime, njihov zadatak je da obave kontrolu proizvođača i prerađivača proizvoda animalnog porijekla, te veterinarski sistem u BiH.

Članovi tima ruskih veterinarskih inspektora će do nedjelje, 18. septembra, obilaziti proizvođače, prerađivače i veterinarski sistem u FBiH, a od 19. septembra će sve to prekontrolisati u Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH juče su kratko potvrdili da su ruski inspektori stigli, te da je Kancelarija za veterinarstvo BiH organizator sastanaka i da će preko njih biti sprovedene te aktivnosti.

Kako je ranije najavljivano, juče je trebalo da budu održani sastanci s predstavnicima izvoznika i sa direktorom Kancelarije za veterinarstvo u BiH, Ljubomirom Kalabom, a ukupno je planiran obilazak 14 kompanija u BiH, među kojima su mljekari i kompanije mesne industrije.

Naime, inspektori iz Ruske federalne službe za veterinarstvo će kontrolisati sve faktore u lancu proizvodnje – od veterinara do proizvođača, klanica i mesnih industrija.

Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je juče da će se inspektori u RS zadržati sedam dana i obaviti inspekciju objekata koje je Ministarstvo kandidovalo na listu proizvođača i prerađivača, ali će ruski inspektori po svom nahođenju odlučiti koje će kontrolisati, te sačiniti izvještaj.

“Očekujemo da će ova posjeta proći uspješno i da će Republika Srpska i BiH dobiti dozvolu za izvoz ovih proizvoda u Rusiju”, naglasio je Macanović.

Prema njegovim riječima, nakon inspekcije ruski inspektori će sačiniti izvještaj na osnovu kojeg će odlučiti da li će BiH biti odobren izvoz proizvoda animalnog porjekla u Rusiju, što do sada nije bio slučaj i BiH nije izvozila ove proizvode u Rusiju.

On je dodao da će, nakon sačinjenog pozitivnog izvještaja, BiH prvi put imati priliku da izvozi proizvode animalnog porijekla u Rusiju.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je juče “Nezavisnim” da bi svakako bilo dobro da se rusko tržište otvori za bh. meso, mlijeko i njihove prerađevine.

“Ipak, bojim se da bi moglo biti dosta pimjedaba ruskih inspektora, prije svega kada je u pitanju meso, kojeg imamo dosta iz uvoza, a vrlo malo domaćeg. Sa druge strane, mljekari bi trebalo da naprave dobar posao, posebno proizvođači sira, za šta je rusko tržište veoma zainteresovano”, rekao je Vasić i naglasio da su ruski veterinarski inspektori jedni od najstrožih na svijetu, te da su njihovi uslovi stroži od uslova koje primjenjuju inspektori iz Evropske unije.

Vasić je istakao da Rusiju najviše interesuju svježe meso, sir i mlijeko iz BiH, te da će to i biti u fokusu njihove posjete.

Prema njegovim riječima, biće upriličene posjete institucijama iz ove oblasti, ali i prerađivačima i proizvođačima mlijeka i mesa u FBiH i RS.

Podsjećamo da su fitosanitarni inspektori “Rosselkhoznadzora” početkom avgusta ove godine uveli privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda, a odobrenje o ponovnom izvozu u Rusiju, nakon posjete fitosanitarnih inspektora iz Rusije BiH još čeka.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mljekari-i-mesari-u-bih-pod-lupom-ruskih-inspektora/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot