Kraj blokadama mosta u Gradišci?

Objavljeno: 13. 9. 2016 u 15:25h

Evropska investiciona banka (EIB) za sljedeću sedmicu sazvala je sastanak sa predstavnicima BiH i Hrvatske, na kojem će biti riječi isključivo o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

O ovom sastanku ni u jednoj od institucija BiH nisu željeli govoriti zvanično, osim što nam je u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH potvrđeno da je sazvan za 22. septembar i da će biti održan u prostorijama Evropske investicione banke u Zagrebu.

U pozivu EIB-a, između ostalog, navodi se da je cilj sastanka da se predstavnici BiH i Hrvatske međusobno informišu o aktivnosti na projektu izgradnje mosta na Savi kod Gradiške, “te da se prevaziđu eventualne blokade za sigurno pokretanje procesa implementacije projekta izgradnje mosta za koji su obezbijeđena grant sredstva”.

Teme ovih razgovora biće dozvole koje nedostaju, zatim studija uticaja na životnu sredinu, procjena troškova, priprema tenderske dokumentacije, a moguće je i određivanje vremenskog rasporeda za dalje aktivnosti.

Ovom sastanku prisustvovaće predstavnici Ministarstva transporta i komunikacija BiH, Ministarstva saobraćaja i veza RS, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske i predstavnici Delegacije EU.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS nisu željeli govoriti ništa na temu sastanka, istovremeno naglašavajući značaj koji most na Savi kod Gradiške ima za Republiku Srpsku.

“Autoputevi od Gradiške do Banjaluke i dalje prema Doboju svoj puni značaj dobiće tek nakon izgradnje tog mosta, za koji je novac odavno obezbijeđen i čija izgradnja je u vrhu infrastrukturnih prioriteta”, rekli su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Inače, ukoliko se na sastanku u Zagrebu postigne dogovor, što je gotovo izvjesno, tender za ovaj 32 miliona evra vrijedan most mogao bi biti raspisan do kraja godine i u tom slučaju BiH ne bi izgubila 6,8 miliona evra grant sredstava, koje je dobila kroz investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF).

Ono što bi mogao biti izgovor za neraspisivanje tendera do kraje godine je da ovaj projekat još nema građevinsku dozvolu koju treba da izdaju Hrvati, odnosno njihovo nadležno ministarstvo.

Stav RS, a i BiH, je da se paralelno sa procedurom izdavanja građevinske dozvole raspiše tender, što ne bi bilo prvi put i što su do sada obje strane radile, međutim stav Hrvatske po ovom pitanju još nije poznat.

Prije nego što Hrvati počnu raditi na izdavanju građevinske dozvole, BiH mora dostaviti neophodnu dokumentaciju uključujući i ekološku dozvolu koju treba da izda Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Postupak izdavanje ove dozvole je u toku i 28. septembra ističe rok do kada je dokumentacija potrebna za njeno izdavanje na javnom uvidu, a nakon čega će se, ukoliko ne bude većih primjedbi, taj dokument moći konačno izdati i s ostalom dokumentacijom proslijediti Hrvatskoj.

Ranije je bilo oprečnih stavova o tome ko koči izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške. U “Hrvatskim cestama” nedavno su rekli da je sve do BiH, odnosno da su oni izradili studiju uticaja na okolinu i zvaničnim kanalima je poslali BiH, koja treba da provede svoje postupke kako bi obje države izdale ekološka rješenja.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH tada su rekli da su primili tu dokumentaciju i da su je proslijedili Ministarstvu saobraćaja i veza RS, ali da nisu dobili nikakav odgovor, dok su u RS tada tvrdili da se mora ispoštovati zakon i da dokumentacija za izdavanje ekološke dozvole mora biti 60 dana na uvidu javnosti, istovremeno se pitajući zbog čega je neko više od šest mjeseci u Hrvatskoj po ladicama držao potrebne studije.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kraj-blokadama-mosta-u-gradisci/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot