Aplikacije otimaju mušterije telekomima

Objavljeno: 12. 9. 2016 u 11:23h

Trend pada broja korisnika u fiksnoj telefoniji, koji je u BiH prisutan nekoliko godina, u sve većoj mjeri prati i smanjenje broja korisnika mobilne telefonije.

Komunikacija putem sve popularnijih društvenih mreža i aplikacija poput “Fejsbuka”, “Instagrama”, “mesindžera” ili “vajbera” sve više uzima maha i nanosi veliku štetu telekomunikacionim kompanijama. Podaci pokazuju da one bilježe snažan pad prihoda od prodaje koji pokušavaju da nadomjeste raznim akcijama i povlasticama koje nude klijentima.

Podaci Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH pokazuju da je u BiH u drugom tromjesečju 2016. registrovano 710.178 fiksnih telefonskih linija i 3.247.236 korisnika usluga u mobilnoj telefoniji. Broj aktivnih fiksnih telefonskih linija manji je za 4,66 odsto u odnosu na isti period lani, dok je broj korisnika usluga u mobilnoj telefoniji smanjen za 4,69 odsto.

Fiksna telefonija je u silaznoj putanji već godinama, a podaci RAK-a pokazuju da je krajem drugog tromjesečja ove godine broj prijavljenih linija bio manji za čak 162.000 u odnosu na isti period 2013. Mobilna telefonija je, nakon konstantnog rasta i ekspanzije, pokazala prve znake slabosti u prvom kvartalu 2015. godine. Kasnije se ispostavilo da navedeni pad nije bio slučajan, jer je krajem juna ove godine u BiH bilo registrovano čak 250.000 pretplatnika manje u odnosu na kraj 2014. godine.

“Odliv pretplatnika u još većoj mjeri prati pad odlaznog saobraćaja, odnosno SMS i MMS poruka. Ukupan odlazni promet operatera mobilne telefonije u drugom ovogodišnjem tromjesečju manji je za 7,53 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, broj SMS poruka za čak 21,21 odsto, dok je broj MMS poruka smanjen za 5,26 odsto”, kažu u RAK-u.

Sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije pri Privrednoj komori RS Slobodan M. Dragićević kaže da se broj korisnika fiksne telefonije smanjuje zbog uvođenja brojnih paketa usluga ili preorijentisanja na mobilnu telefoniju, ali i smanjenja broja stanovnika.

“Domaćinstva nastoje da smanje troškove pa se odlučuju na korišćenje prilično jeftinog mobilnog interneta, odnosno besplatnih aplikacija za komunikciju”, kaže Dragićević.

Telekom operatori usljed novih trendova moraju stalno kreirati optimalne servise, odnosno pakete usluga pomoću kojih bi zadržali korisnike, koji sve manje koriste ranije vidove komunikacije.

“Problem je što naši operateri malo ulažu u inovacije, istraživanja i razvoj. Njihovo poslovanje je bazirano na kupovini aplikacija od velikih svjetskih kompanija i njihovoj preprodaji krajnjem korisniku”, kazao je Dragićević.

Tržišno učešće

Mobilne usluge u BiH u drugom kvartalu je pružalo osam operatera, a sa radom je prestao “IZI Mobajl”.

Prema podacima RAK-a, “BH telekom” drži 46,79 odsto tržišta BiH, “m:tel” 38,78 odsto, a “HT Eronet” 13,95 odsto tržišta. Ostali operateri kao što su “Blicnet”, “Logosoft”, “Telrad” i “Elta kabel” imaju sasvim malo tržišno učešće.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/aplikacije-otimaju-musterije-telekomima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])