Strani jezik i u torbi prvačića

Objavljeno: 30. 8. 2016 u 14:14h

Strani jezik, kao obavezan predmet, od školske 2017/18. godine trebalo bi da dobiju i učenici prvog i drugog razreda osnovnih škola u RS, koji bi kroz zanimljive sadržaje, muziku, igru, crtanje ili bojenje lakše upijali nova znanja.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da već neko vrijeme razmatraju ovu ideju.

“Istraživanja pokazuju da mlađa djeca, igrajući se i gledajući crtane filmove, mnogo brže uče strani jezik, nego starija. Zbog toga razmišljamo da, ako ne ove, jer je sad već kasno, strani jezik u prvi i drugi razred uvedemo naredne školske godine”, rekao je juče ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Prijedlog o uvođenju stranih jezika i u niže razrede pozdravili su mnogi roditelji, ali i stručnjaci koji rade sa djecom. Direktor OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” Banjaluka i profesor engleskog jezika Tatjana Vilendečić kaže da nema granice kad je u pitanju učenje stranog jezika.

“Što ranije počne da uči strani jezik, dijete bolje savladava prepreke. Učenje stranog jezika neće ni u jednom trenutku loše uticati na maternji jezik, jer dijete ima dovoljno razvijeno govorno područje da već od vrtića može početi sa učenjem stranog jezika”, rekla je Vilendečićeva.

Malešević je juče, poslije sastanka sa predstavnicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, istakao da je sve spremno za novu školsku godinu, koja počinje u četvrtak, 1. septembra. Malešević je najavio da će u ovogodišnji plan i program rada biti uvedena obavezna posjeta Memorijalnom centru “Donja Gradina”.

“Škole koje se nalaze u blizini Memorijalnog centra će imati jednodnevnu posjetu, dok će udaljenije organizovati dvodnevnu posjetu Gradini, umjesto posjeta nekim drugim mjestima. Potrebno je da učenici upoznaju ovaj dio Srpske i njenu istoriju”, rekao je Malešević.

On je ovom prilikom sa direktorima škola razgovarao i o posebnom kolektivnom ugovoru koji je potpisan, kao i obavezama Ministarstva predviđenim u Strategiji razvoja obrazovanja. Trenutno se sumiraju primjedbe na nacrt zakona o osnovnom obrazovanju, te se priprema prijedlog zakona, koji bi već u oktobru trebalo da razmatra Narodna skupština RS. Malešević je najavio i reorganizaciju Pedagoškog zavoda, kao i Zavoda za obrazovanje odraslih.

“Pedagoški zavod treba da se pripremi na uvođenje male mature, te na eksterno vrednovanje učeničkih znanja u srednjim školama, dok će Zavod za obrazovanje odraslih biti transformisan u Centar za stručno obrazovanje”, pojasnio je Malešević.

Autobusi

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da je od 24. avgusta do juče pregledano 120 autobusa, od čega su na 32 vozila utvrđene nepravilnosti.

“Neispravnost kočionih i upravljačkih sistema u autobusima, te svjetlosne signalizacije, najčešći su nedostaci koje kontrolori utvrde prilikom tehničkog pregleda”, rekao je Trninić, koji je juče, u okviru akcije vanredne kontrole ispravnosti autobusa, posjetio stanicu tehničkog pregleda “Boksit” a.d. Milići u Banjaluci, da bi se uvjerio u ispravnost ove vrste kontrole.

Savjeti

  • Dijete treba da uči jezik kroz igru
  • Puštajte djetetu crtaće koji nisu sinhronizovani
  • Razgovarajte sa djetetom na stranom jeziku
  • Pjevajte mu pjesmice na stranom jeziku
  • Svakog dana treba da nauči novi pojam

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/strani-jezik-i-u-torbi-prvacica/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])