Konobari i trgovci najlakše dolaze do posla

Objavljeno: 30. 8. 2016 u 12:58h

Konobari, trgovci, električari i vozači najlakše dolaze do zaposlenja, tvrde u Zavodu za zapošljavanje RS. Prema njihovim podacima, broj nezaposlenih za sedam mjeseci 2016. manji je za 1.730 u odnosu na isti period lani.

“Do kraja jula evidentirana su 15.554 nezaposlena, a prošle godine u istom periodu bilo ih je 17.284, što govori da se broj lica bez posla smanjio za oko deset odsto. Zaposlenje je dobilo 239 nekvalifikovanih radnika, 735 kvalifikovanih, 45 visokokvalifikovanih, 621 sa srednjom stručnom spremom i 47 visokoobrazovanih”, rekla je viši stručni saradnik za informisanje i odnose s javnošću u Zavodu Vedrana Milinković.

Dodala je da je jedino povećan broj nezaposlenih sa master diplomom kojih je 25 više u odnosu na prošlu godinu.

“Evidentiran je još jedan doktor nauka pa na posao sada čekaju njih dva”, naglasila je Milinkovićeva.

Navela je da su ove godine posao dobile 3.563 osobe, od čega je najviše onih sa srednjom stručnom spremom, zatim kvalifikovanih radnika te visokoobrazovanih.

“Kod kvalifikovanih radnika i radnika sa srednjom stručnom spremom najviše se zapošljavaju ugostitelji (137), trgovci (124), električari i energetičari (94) te vozači (97). Slijede ih finansijski radnici i ekonomski tehničari, mehaničari i mašinisti. Od visokoobrazovanih, najviše je finansijskih radnika, diplomiranih ekonomista, pravnika i profesora razredne nastave našlo posao”, istakla je Milinkovićeva.

Direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović istakao je da su na tržištu rada najtraženija lica sa srednjom i nižom stručnom spremom.

“Trenutno je najveća potražnja za trgovcima, kvalifikovanim radnicima, kao i polukvalifikovanim i nekvalifikovanim osobljem, prije svega, za obavljanje sezonskih poslova. Menadžeri svih nivoa su takođe traženi. Što se tiče visokoobrazovanog kadra, u gradu je najviše konkursa za poslove u javnoj upravi i administraciji”, naveo je Vukajlović.

Poslodavci

U agenciji “Spektar” kažu da su u ovoj godini radnike najčešće zapošljavali poslodavci koji imaju izvozno orijentisane proizvode i usluge.

“U posljednje vrijeme otvaraju se potpuno nova radna mjesta, najviše u pružanju servisne podrške raznim poslovnim subjektima iz cijelog svijeta. Takođe, nastavljen je trend novih zapošljavanja u oblasti informacionih tehnologija”, naveo je Miroslav Vukajlović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/konobari-i-trgovci-najlakse-dolaze-do-posla/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])