Domaćice zavrnule rukave: Kako do jeftinije zimnice?

Objavljeno: 29. 8. 2016 u 13:07h

Domaći ajvar, miješana salata, kiseli krastavci, pekmez i džemovi samo su neki od zimskih specijaliteta zbog kojih su mnoge domaćice u RS već zavrnule rukave i prionule na posao.

Prodavci širom RS zadovoljno trljaju ruke poručujući da industrijska zimnica još ne može zamijeniti onu pripremljenu po receptima naših baka, što se, kako kažu, osjeti i na pazaru. Potražnja za voćem i povrćem posljednjih dana ne jenjava, a očekuje se još veća navala kupaca. Ipak, prodavci savjetuju domaćicama da požure po sastojke kojima će napuniti tegle, jer bi uskoro moglo doći do poskupljenja.

S druge strane, mnogi kupci tvrde da su cijene najtraženijeg povrća, odnosno krastavaca, paprika i paradajza i dalje visoke, pa se najviše isplati kupovati “na veliko”.

“Sezona zimnice još nije u punom jeku, ali sam veoma zadovoljna prodajom. Mnoge domaćice ne žele da štede na sastojcima, pa se sve vrste povrća dobro prodaju, od paprika i krastavaca do karfiola”,rekla je prodavačica povrća na banjalučkoj tržnici Jorgovanka Jurković.

Ona je poručila da su cijene niže, a i kvalitet voća i povrća je bolji u odnosu na kraj septembra i početak oktobra, pa pretpostavlja da je i to mamac za kupce.

“Poučene ranijim iskustvima, većina domaćica sa pripremom zimnice ove godine počela je ranije, zato što sada za manje novca mogu kupiti mnogo kvalitetnije povrće”, rekla je Jurkovićeva i dodala da domaćice, inače, svakog povrća kupuju po oko deset kilograma.

Prodajom je zadovoljan i bračni par Radić, koji trguje pored puta na ulazu u Prnjavor, ističući da svakodnevno prodaju i po nekoliko vreća raznovrsnog povrća.

“Ima mnogo onih koji su riješili da iskoriste ove niže cijene, a zimnica može da se sprema bez obzira na visoku temperaturu, naročito oni koji imaju hladne podrume. Kada prođu pripreme djece za školu, više se kupuje za zimnicu. Međutim, tada će i cijene biti veće, s obzirom na to da tada povrće već polako prolazi, zato je i skuplje”, rekla je Mileva Radić.

Priprema zimnice je neizostavna i u mnogim domaćinstvima i u Gradišci, Doboju i Bijeljini, gdje su cijene za nijansu niže u odnosu na prethodne godine.

Dok bira roge za ajvar na banjalučkoj Novoj pijaci, domaćica Duja Svjetlanović, koja je po povrće za zimnicu došla čak iz Kneževa. Kaže da je teško zamisliti kuću u kojoj neće zamirisati kuvani paradajz i zapucketati paprika na žaru, prije nego što završi u ajvaru.

“Dok kupim povrće, začine i sve što treba za zimnicu, košta me više nego ona gotova u marketu, ali zato je daleko ukusnija i zdravija”, rekla je Svjetlanovićeva.

Predsjednik Udruženja potrošača RS Dragovan Petrović ističe da je voće i povrće ove godine nešto jeftinije u odnosu na lani.

“To je u jednu ruku i uticalo na odluku većine domaćica. Sve zavisi šta se sprema i koliko, ali za zimnicu ne treba mnogo novca”, rekao je Petrović.

Slatko

Većina domaćica iskoristila je sezonu jagoda, malina, višanja i trešanja da pripreme slatko i džemove.

U ovo doba godine većina priprema pekmez od šljiva, a kilogram domaće savke na pijacama u RS košta od marku do 1,5 KM.

Cijene gotove zimnice

Kiseli krastavci 720 g………………………….2,3 KM

Kisele paprike 720 g………………………….3,5 KM

Feferone 720 g………………………….3,8 KM

Ajvar 720 g………………………… 3,5-5,5 KM

Cvekla 720 g………………………… 2,8 KM

Sok od paradajza 1 l………………………… 2,9 KM

Miješana salata 720 g……………………….. 3 KM

Cijene povrća na pijaci

Paprike 1 kg………….. 0,6-1 KM

Paradajz 1 kg…………… 1-2 KM

Krastavci 1 kg…………… 0,7-1,5 KM

Patlidžan 1 kg…………… 0,8 – 1 KM

Kupus 1 kg………….. 0,8 – 1 KM

Mrkva 1 kg………….. 1-1,2 KM

Šljive 1 kg…………. 1-1,5 KM

Koliko je povrća dovoljno za zimnicu

Ajvar ……………… 2 kg po tegli

Turšija ………… po 2 kg od svakog povrća za bure

Kiseli kupus ……….. 30-50 kg za bure

Kiseli krastavci…… 1/2 kg za teglu

Kuvani paradajz …….. 2 kg za litar

Miješana salata …….. 1 kg raznog povrća za teglu

Feferoni …………. 1/2 kg za teglu

Džemovi ……………. 1 kg voća

Kompot …………….1/2 kg voća

Slatko…………….. 1/2 kg voća

Dodatni troškovi

  • Šećer
  • Konzervans
  • Soda bikarbona
  • Džemfiks
  • Esencija

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/domacice-zavrnule-rukave-kako-do-jeftinije-zimnice/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])